Alcohol misbruik verhoogt risico op hartaandoeningen evenzeer als andere risicofactoren


Studie verbindt alcoholmisbruik met een verhoogd risico op hartritmestoornissen, hartaanvallen en congestief hartfalen

American College of Cardiology.

Volgens een studie, vandaag gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, verhoogt alcoholmisbruik het risico op hartritmestoornissen, hartaanval en congestief hartfalen evenzeer als andere gekende risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, diabetes, roken en overgewicht.

Ondanks de vooruitgang in preventie en behandelingen, zijn hart- en vaatziekten de nummer 1 oorzaken van overlijden in de Verenigde Staten.

Volgens de onderzoekers zou het verminderen van alcoholmisbruik kunnen resulteren in een significante daling van hart- en vaatziekten. "Wij vonden dat, zelfs zonder onderliggende risicofactoren, alcoholmisbruik het risico verhoogt van deze hartaandoeningen," aldus hoofdonderzoeker Gregory M. Marcus, MD, directeur klinisch onderzoek van de afdeling Cardiologie aan de Universiteit van CaliforniŽ , San Francisco.

De onderzoekers analyseerden gegevens uit een database van alle inwoners van CaliforniŽ vanaf 21 jaar die ambulante chirurgie, nood- of intramurale medische zorg ontvingen tussen 2005 en 2009. Van de 14,7 miljoen patiŽnten uit de database werd 1,8 procent,of ongeveer 268.000 gediagnosticeerd met alcoholmisbruik.

De onderzoekers vonden dat, na rekening te hebben gehouden met andere risicofactoren, alcoholmisbruik een tweevoudig verhoogd risico op hartritmestoornissen, een 1,4-voudig verhoogd risico op een hartaanval en een 2,3-voudig verhoogd risico op hartfalen, voor gevolg had. Deze verhoogde risico's waren vergelijkbaar in omvang met andere welbekende aanpasbare risicofactoren zoals diabetes, hoge bloeddruk en obesitas.

Volledig uitroeien van alcoholmisbruik zou resulteren in meer dan 73.000 minder gevallen van hartritmestoornissen, 34.000 minder hartaanvallen en 91.000 minder patiŽnten met congestief hartfalen in de Verenigde Staten alleen al, aldus de onderzoekers.

"We waren enigszins verrast dat alcoholmisbruik een significant hoger risico op een hartaanval veroorzaaktĒ, aldus Marcus. "We hopen dat deze gegevens het enthousiasme zullen temperen om meer te drinken en elke rechtvaardiging voor overmatig drinken zal vermijden, omdat mensen denken dat het goed zou zijn voor hun hart. Deze gegevens bewijzen vrij duidelijk het tegendeel."

Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat matig drankgebruik hartaanvallen en congestief hartfalen kan helpen voorkomen, terwijl zelfs is aangetoond dat laag of matig alcoholgebruik het risico op hartritmestoornissen kan verhogen.

"De grote meerderheid van eerder onderzoek richtte zich uitsluitend op zelfrapportage van alcoholmisbruik," zei Marcus. "Dat kan een onbetrouwbare maatregel zijn, vooral bij degenen die zwaar drinken. In onze studie werd alcoholmisbruik gedocumenteerd in de medische dossiers van patiŽnten." Hij zei verder dat de studie niet kwantificeerde hoeveel alcohol de patiŽnten dronken.

In een begeleidend redactioneel van de nieuwe studie, schreef Michael H. Criqui, MD, MPH, van de Universiteit van CaliforniŽ in San Diego, dat eerdere studies die vonden dat de consumptie van alcohol beschermde tegen een hartaanval en hartfalen zogenaamde cohort studies waren van bepaalde populaties. Dergelijke studies hebben de neiging om stabiele, coŲperatieve en gezondheidsbewuste deelnemers te recruteren.

"Cohort studies krijgen een minimale deelname van echte alcoholverslaafden, daarom geeft de huidige studie waarschijnlijk een waardevoller beeld weer van zware drinkers,Ē zei Criqui.Alcoholmisbruik verhoogt risico op hartaandoeningen evenzeer als andere risicofactoren. Studie verbindt alcoholmisbruik met een verhoogd risico op hartritmestoornissen, hartaanvallen en congestief hartfalen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media