Wat is de impact van medicatiefouten op bewoners verpleeghuizen?


Bron: WILEY

Een nieuwe analyse wijst uit dat medicatiefouten maar verbazingwekkend weinig ernstige gevolgen zouden hebben voor verpleeghuisbewoners, ondanks het feit dat deze fouten tamelijk vaak blijven voorkomen. De onderzoekers merkten op dat het niet duidelijk is of medicatiefouten die wel ernstige gevolgen hebben echt zo weinig voorkomen, of dat er wordt ondergerapporteerd omdat ze moeilijk zijn vast te stellen. De bevindingen zijn verschenen in het tijdschrift “Journal of the American Geriatrics Society”.

Medicatiefouten kunnen behoorlijk wat schade veroorzaken en ouderen in verpleeghuizen zijn vaak extra kwetsbaar. Om te beoordelen hoe vaak dit soort fouten leidt tot ziekenhuisopnames of sterfte onder verpleeghuisbewoners en om de factoren in kaart te brengen die met deze fouten samenhangen, hebben Joseph Ibrahim (universitair arts in geriatrische geneeskunde aan de Monash Universiteit in Australië) en zijn collega’s de op dit gebied verschenen literatuur uit de periode 2000 tot 2015 onderzocht. Zij bestudeerden 11 onderzoeken, waarbij drie soorten medicatiefouten werden gevonden: alle medicatiefouten, fouten die te maken hadden met overdracht van patiënten en mogelijk onjuiste medicatie.

Medicatiefouten kwamen veel voor; als het ging om alle soorten medicatiefouten bleken tussen de 16 en 27 procent van de bewoners daarbij betrokken te zijn. Overdrachtgerelateerde fouten kwamen voor bij 13 tot 31 procent van de bewoners en 75 procent kreeg ten minste één mogelijk onjuist medicijn.

Ernstige gevolgen van medicatiefouten bleken echter verrassend weinig voor te komen; zij werden slechts bij 0 tot 1 procent van de gevallen genoemd en overlijden was zeer zeldzaam.

“Dit is een belangrijke stap voor de aanpak van het wereldwijde probleem, hoe te zorgen voor verbetering van de kwaliteit en veiligheid van medicatie bij ouderen,” zegt professor Ibrahim. “Verpleeghuizen zouden hun hele zorgsysteem moeten nalopen, van het voorschrijven tot het registreren. Een goede werkwijze vereist teamwerk waarbij de bewoner zelf, de zorgverleners, apothekers en artsen betrokken worden.”

Vertaling: Astrid Zwart


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats