Bescherm de digitale patiŽnt


E-boek: De meetbare mens - Digitaal meten van het zieke en gezonde lichaam

Het Rathenau Instituut publiceert 'De meetbare mens', een e-boek met praktijkvoorbeelden over het digitaal meten van het zieke en gezonde lichaam. Het boek maakt duidelijk dat politiek, bedrijfsleven en maatschappij niet hoeven te wachten op ontwikkelaars van apps, armbandjes, mobiele meetapparatuur en websites. De verschillende partijen kunnen al bij de ontwikkeling van e-health-toepassingen de belangen van de patiŽnt centraal stellen.

Mensen beheren steeds vaker zelf hun gezondheid via allerlei apps, armbandjes en andere mobiele meetapparatuur. PatiŽnten wisselen via deze technologie gegevens uit met hun behandelaars. Maar waar komen die gegevens nog meer terecht?

'Luie diabetespatiŽnt'
Uit het door het Rathenau Instituut gebundelde onderzoek blijkt dat de consumentenmarkt zich steeds meer mengt met het medische domein. Dat zorgt voor knelpunten op het gebied van privacy. Gezondheidsdata kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor profiling. Dan krijgt iemand bijvoorbeeld, zonder het te weten, het stempel 'luie diabetespatiŽnt'. Dat kan tot negatieve effecten leiden zoals discriminatie en uitsluiting.

Het Rathenau Instituut zette op basis van de praktijkvoorbeelden de aandachtspunten op een rij voor politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke partijen. De hoofdboodschap is dat er veel verandert door digitalisering, maar dat de maatschappij niet lijdzaam hoeft af te wachten.

Vertrouwen voorop
Volgens het Rathenau Instituut moet het vertrouwen van de consument voorop staan. Dat kan bijvoorbeeld met keurmerken voor applicaties die gezondheidsdata verzamelen of uitwisselen, of door bij het ontwerp van technologie al rekening te houden met de wensen van de gebruiker en met de kwetsbare status van medische data.

Over het Rathenau Instituut
Het Rathenau Instituut (www.rathenau.nl) stimuleert het publieke en politieke debat over wetenschap, technologie en innovatie. Daartoe doet het instituut onderzoek naar de organisatie en ontwikkeling van het wetenschapssysteem, publiceert het over maatschappelijke effecten van nieuwe technologieŽn, en organiseert het debatten over vraagstukken en dilemma's op het gebied van wetenschap en technologie. De publicatie 'De meetbare mens' is onderdeel van het project met dezelfde naam.

De losse hoofdstukken van het e-boek zijn gratis te downloaden via:
https://www.rathenau.nl/nl//eboekmeetbaremens


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats