Eiwitten vs neurologische ziektes


Universiteit van Louisville

De ziekte van Alzheimer (AD), de ziekte van Parkinson (PD) en amyotrofische laterale sclerose (ALS) worden gekenmerkt door samengeklonterde, foutief gevouwen eiwitten en ontsteking in de hersenen. In meer dan 90 procent van de gevallen weten artsen en onderzoekers niet wat de oorzaak is.

Robert P. Friedland, MD, the Mason C. and Maria D. Rudd Endowed Chair en hoogleraar neurologie aan de Universiteit van Louisville School of Medicine, en een team van onderzoekers hebben ontdekt dat deze processen kunnen worden veroorzaakt door eiwitten geproduceerd door onze darmbacteriŽn (de microbiota). Hun onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan bacteriŽle eiwitten, amyloÔdes genoemd, die structurele overeenkomst hebben met herseneiwitten leidt tot een toename van de samenklontering van eiwit alfa-synucleine in de hersenen. Aggregaten of klonters van foutief gevouwen alfa-synucleine en verwante amyloÔde eiwitten worden aangetroffen in de hersenen van patiŽnten met neurodegeneratieve ziekten AD, PD en ALS.

Alfa-synucleine (AS) is een eiwit dat gewoonlijk door neuronen in de hersenen wordt geproduceerd. Bij zowel PD als AD, is alpha-synuclein geagregeerd in een klompvorm genaamd amyloÔde die schade veroorzaakt aan de neuronen. Friedland stelt de hypothese dat samengeklonterde eiwitten geproduceerd door bacteriŽn in de darmen schade aan de herseneiwitten veroorzaken via een mechanisme van cross-zaaien wat leidt tot de afzetting van geaggregeerde herseneiwitten. Hij stelt ook dat amyloÔde eiwitten geproduceerd door de microbiota het vormen van immuuncellen in de darm veroorzaken, wat resulteert in verhoogde ontsteking in de hersenen.

Het onderzoek, dat werd gesteund door de Michael J. Fox Foundation, omvatte de toediening van bacteriŽle stammen van E. coli die het bacteriŽle eiwit amyloÔde curli produceren bij ratten. Controledieren kregen dezelfde bacteriŽn die de bacteriŽle amyloÔde eiwitten niet konden aanmaken. De ratten die de curli-producerende organismen hadden gekregen vertoonden verhoogde AS in de darmen en de hersenen en verhoogde cerebrale aggregatie, vergeleken met ratten die waren blootgesteld aan E. coli die het bacteriŽle amyloÔde eiwit produceerden. De aan curli blootgestelde ratten vertoonden ook verhoogde hersenontsteking.

Soortgelijke bevindingen werden waargenomen in een verwant experiment waarin nematoden (Caenorhabditis elegans) die werden gevoed met curli-producerende E. coli ook verhoogde AS aggregaten bleken te vertonen tegenover nematoden niet blootgesteld aan de bacteriŽle amyloÔde. Een onderzoeksgroep onder leiding van neurowetenschapper Shu G. Chen, Ph.D., van de Case Western Reserve University, voerde deze gezamenlijke studie uit.

Dit nieuwe inzicht in de mogelijke rol van darmbacteriŽn in neurodegeneratie kan onderzoekers dichter brengen bij het blootleggen van de factoren die verantwoordelijk zijn voor deze ziekten en zo uiteindelijk te komen tot de ontwikkeling van preventieve en therapeutische maatregelen.

ďUit deze nieuwe studies op twee verschillende dieren blijkt dat eiwitten die door bacteriŽn in de darmen aangemaakt zijn een initiŽrende factor kunnen zijn bij het ziekteproces van de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en ALS," zei Friedland. "Dit is belangrijk omdat de meeste gevallen van deze ziekten niet veroorzaakt worden door de genen en de darmen zijn onze belangrijkste omgevingsblootstelling. Verder hebben we veel potentiŽle therapeutische mogelijkheden om de bacteriŽle populaties in de neus, mond en darm te beÔnvloeden."

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats