Yoga kan sociale voordelen bieden voor kinderen in jeugdzorginstellingen


UNIVERSITY OF NOTTINGHAM

Een nieuwe studie van de universiteit van Nottingham wijst uit dat een bepaalde soort yoga in principe zou kunnen helpen om de gezondheid en het psychische welbevinden van kinderen in zorginstellingen voor kinderen.

Het onderzoek, “Kundalini Yoga as Mutual Recovery: A feasibility study including children in care and their carers” (een studie naar de effecten van Kundalini yoga op kinderen en staf in jeugdzorginstellingen), gepubliceerd in het Journal of Children’s Services, wees uit dat de beoefening van Kundalini yoga in jeugdzorginstellingen, als zowel de staf en de kinderen erbij betrokken worden, zowel op het individuele als sociale vlak gunstige effecten kan hebben.

Jeugdzorginstellingen zijn verre van perfect; er is bewijs dat kinderen in zorginstellingen nog steeds tot de kwetsbaarste behoren in de maatschappij. Onderzoek van het Ministerie van Onderwijs heeft ook aangetoond dat kinderen in zorginstellingen meer fysieke en mentale gezondheidsbehoeftes hebben dan kinderen die daar niet verblijven, en in vergelijking tot kinderen die andere manieren van zorg krijgen, zoals in de pleegzorg.

Dit nieuwe onderzoek is uitgevoerd vanuit het geloof in ‘creatieve oefening voor wederzijds herstel’; het idee dat gedeelde creativiteit, gezamenlijke ervaringen en wederzijds profijt de geestelijke veerkracht kunnen en het gevoel van welzijn kunnen bevorderen tussen gemeenschappen die van oudsher verdeeld waren (zoals tussen de staf in jeugdzorginstellingen en de kinderen).

Het onderzoek is uitgevoerd door deskundigen van het instituut voor geestelijke gezondheid van de universiteit van Nottingham, samen met externe medewerkers Mark Ball, coördinator van Edge of Care van de gemeente Nottingham, Emily Haslam-Jones, Kunidalini yogalerares bij Yoganova en David Crepaz-Keay van de Mental Health Foundation.

De deskundigen testten een 20 weken durend yogaprogramma in drie kindertehuizen in de East Midlands. Het programma werd geëvalueerd door middel van deelnamescores, zelfrapportage-enquêtes onder de deelnemers en semigestructureerde interviews.

De bevindingen laten zien dat yogabeoefening in kindertehuizen, vooral bij een hoge deelnamegraad, in potentie de saamhorigheid en wederkerigheid kan stimuleren en de gezondheid en psychologische uitkomsten te verbeteren voor kinderen in de instelling en bij de staf.


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media