Top 10 chemicaliŽn in huisstof met vermoedelijke gevolgen voor de gezondheid


George Washington Universiteit Milken Institute School of Public Health.

Uit een studie geleid door onderzoekers van de Milken Institute School of Public Health (Milken Institute SPH) aan de George Washington University stelt huisstof de mensen bloot aan een breed scala van giftige chemische stoffen uit alledaagse producten. Het multi-institutioneel team voerde een first-of-a-kind meta-analyse uit van gegevens van stofmonsters verzameld in de Verenigde Staten, om de top tien van giftige chemicaliŽn aangetroffen in stof te identificeren. Zij vonden dat DEHP, een chemische stof die behoort tot een gevaarlijke klasse van ftalaten, nummer ťťn was op de lijst. Daarnaast vonden de onderzoekers dat ftalaten algemeen als hoogst aanwezig werden gevonden in stof, gevolgd door fenolen en vlamvertragende chemicaliŽn.

"Onze studie is de eerste uitgebreide analyse van de chemische stoffen gevonden in huisstof", zegt hoofdauteur Ami Zota, ScD, MS, assistent-professor van milieu en gezondheid bij Milken Institute SPH. "De bevindingen suggereren dat mensen en vooral kinderen dagelijks blootgesteld worden aan meerdere chemische stoffen in stof die ernstige gezondheidsproblemen als gevolg kunnen hebben.Ē

Chemische stoffen uit consumentenproducten die vrijkomen in de lucht zetten zich vast in het stof en op huishoudelijke artikelen of op de vloer. Mensen kunnen deze kleine deeltjes stof inademen of inslikken of zelfs absorberen langs de huid. Zuigelingen en jonge kinderen lopen het meeste risico op blootstelling aan deze chemische stoffen omdat ze kruipen en spelen op stoffige vloeren en hun handen in hun mond steken, zeggen de auteurs.

Zota en collega's analyseerden gegevens uit 26 peer-reviewed studies en ťťn ongepubliceerde dataset van stofmonsters genomen van huizen uit 14 landen. Ze vonden 45 potentieel giftige chemicaliŽn die worden gebruikt in vele consumenten- en huishoudelijke producten zoals in vinyl, persoonlijke verzorging en schoonmaakproducten, bouwmaterialen en woninginrichting. De meta-analyse combineert informatie van kleinere studies en biedt daarmee solide conclusies met een grotere statistische kracht, zeggen de auteurs.

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats