Detailgegevens mislukte Franse medicijntest nog niet helder, dit mag het toekomstige cannabinoïde-onderzoek niet beïnvloeden


Mary Ann LIEBERT, INC./GENETIC Engineering News

Het testen van een experimentele FAAH remmer in het Franse Rennes resulteerde in een dode en vijf ziekenhuisopnamen. Anders dan de eerste berichten suggereerden, bevatte het op de 6 betaalde vrijwilligers geteste medicijn geen cannabis of cannabinoïden.

Het door het Portugese bedrijf Bial vervaardigde medicijn BIA 10-2474 werd daarentegen wel ontworpen om, als een potentiële pijnstiller en middel om angsten te behandelen, in te grijpen op het menselijk endocannabinoïde systeem, dat de aanmaak van cannabisachtige stoffen door het lichaam zelf verzorgd. Er is verder nog erg weinig informatie publiek gemaakt en er kunnen daarom als zodanig geen conclusies worden getrokken m.b.t. de veiligheid en de werkzaamheid van toekomstig cannabis- en cannabinoïde-onderzoek.

BIA 10-2474 remt een enzym (FAAH) dat in het lichaam de stof anandamide afbreekt. Anandamide is de lichaamseigen variant van de actieve stof THC in cannabis en marihuana. Wie BIA 10-2474 krijgt, houdt daardoor dus meer van het lichaamseigen cannabisnabootsende anandamide beschikbaar. Dat verhoogt de vreugde en het plezier en verdrijft de angst. Niet voor niets is ‘ananda’ in het sanskriet ‘plezier’ en ‘vreugde’.

"Zonder adequate gegevens is het onmogelijk om tot een realistische theorie over de oorzaken van de toxiciteit te komen", zegt Dr.Daniele Piomelli. Zij is als professor verbonden aan de ‘Anatomy & Neurobiology University of California-Irvine, School of Medicine’, en Chief Editor van cannabis en cannabinoïden Research. "Verschillende structureel verschillende FAAH remmers zijn eerder al in strenge fase 1 klinische trials getest op veiligheid voor de mens. Het gaat hier om medicijnen van Sanofi, Pfizer, Merck, Johnson en Johnson en anderen. Al deze FAAH-remmers bleken wel veilig voor mensen te zijn."

De bewezen veiligheid voor mensen van meerdere FAAH-remmers leidt tot de aanname dat de toxiciteit van het medicijn van Bial waarschijnlijk geen voorbeeld is van een effect dat mogelijk van toepassing is op de hele klasse - met andere woorden, dat het onwaarschijnlijk is dat het probleem veroorzaakt wordt door de interactie van het product van Bial met het enzym FAAH.

"Het is waarschijnlijker dat Bia 10-2474 een interactie aangaat met een ander nog onbekende eiwit, dat er een toxische onzuiverheid in het afgewogen medicijn zat, of dat de dosering niet klopte" vervolgt Dr. Piomelli. "Hoewel we een klasse-effect in dit stadium voorlopig niet kunnen uitsluiten, kunnen niet we nu ook niet met zekerheid aangeven waardoor de toxiciteit van het Bial product veroorzaakt zou kunnen zijn."

Vertaling: Frits Suntjens


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats