Studie wijst op het effect van cannabis op de verwerking van emoties


Colorado State University

Het begrijpen van de complexe biochemie van cannabis en zijn invloed op de hersenen is slechts in een beginstadium. Lucy Troup, assistent-docent psychologie aan de ‘Colorado State University’, heeft getracht het antwoord te geven op de vraag of cannabisgebruik het vermogen van de verwerking van iemands emoties beïnvloedt .

Een studie gepubliceerd op 29 februari 2016 in het tijdschrift ‘PLoS ONE’ stelt dat cannabis significant het vermogen van het herkennen, verwerken en inleven in de menselijke emoties zoals geluk, verdriet en woede, beïnvloedt. Maar de resultaten suggereren ook dat de hersenen in staat zijn om deze effecten tegen te werken afhankelijk van de vraag of de emoties expliciet of impliciet zijn.

Troup is al lang gefascineerd door de psychologie van drugs en verslaving. Haar interesse in cannabis en marihuana was gewekt bij de publikatie van het Amendement 64 in Colorado en door veel schijnbaar tegenstrijdige studies van de invloed op lange en korte termijn op de hersenen.

"Wij nemen geen pro of anti houding aan, maar we willen weten wat het middel doet.” zei Troup.

Al bijna twee jaar hebben Troup en haar afgestudeerde studenten experimenten uitgevoerd, met behulp van een elektro-encefalogram (EEG), op de hersenen activiteiten van ongeveer 70 vrijwilligers. He zijn allemaal zelf-geïdentificeerde chronische, matige of niet-gebruikers van cannabis. De gerekruteerden waren allen doorgelicht als rechtmatige gebruikers van marihuana onder het Colorado Amendement 64; ze waren ofwel medische marihuanagebruikers van 18 jaar of ouder of recreatieve gebruikers van 21 jaar of ouder.

Aan de deelnemers, aangesloten op een EEG, werd gevraagd om gezichten met vier afzonderlijke uitdrukkingen te bekijken: neutraal, gelukkig, angstig en boos. De cannabisgebruikers vertoonden een grotere reactie op de gezichten met een boze uitdrukking en een kleinere reactie op positieve uitingen dan de controlegroep.

Ook werden de deelnemers gevraagd om aandacht te besteden aan de emotie en die vervolgens expliciet te identificeren. Bij deze proef waren gebruikers en niet-gebruikers van cannabis vrijwel niet van elkaar te onderscheiden. Maar toen hen werd gevraagd om zich te concentreren op de sex van het gezicht en later de emotie te identificeren, scoorden cannabisgebruikers veel lager dan niet-gebruikers. Cannabisgebruikers konden zich ook minder inleven in de emoties.

De studie lijkt te suggereren dat het vermogen van de hersenen om emoties te verwerken wordt beïnvloed door cannabis, maar er kan enige compensatie zijn die het verschillen tegengaat. Er is geen verschil tussen gebruikers en niet-gebruikers als ze gericht zijn op een specifieke emotie. Maar op een dieper niveau van de verwerking van emoties - afgeschilderd door het vermogen tot empathie - is de respons lager bij cannabisgebruikers.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats