Is moderne wetenschap gebaseerd op tien dogma's ?


Op 13 januari 2013, gaf Rupert Sheldrake op TEDxWhitechapel een provocerende gesprek waarin hij suggereert dat de moderne wetenschap is gebaseerd op tien dogma's, en het geval wil dat geen deze ooit weer gecontroleerd worden. Volgens hem hebben deze dogma's het nastreven van kennis hebben tegengehoden. Dit inbegrip van, bijvoorbeeld, dat de natuur mechanisch en doelloos is, dat de wetten en constanten in de natuur vastgestelde waarden hebben en dat paranormale verschijnselen, zoals telepathie onmogelijk zijn.

Wetenschappelijke adviseurs bij TED hebben zich afgevraagd of zijn lijst een eerlijke beschrijving van de wetenschappelijke aannames is - inderdaad, een aantal van de dogma's zijn eigenlijk actieve gebieden van de wetenschap en onderzoek (inclusief of fysieke 'constanten' echt onveranderlijk zijn) - en ze geloven dat er weinig bewijs is voor een aantal van Sheldrake's meer radicale aanspraken, zoals zijn theorie van de morfische resonantie en de bewering dat de snelheid van het licht is aan het veranderen is. Zij radden aan dat dit gesprek niet zonder meer moet worden vrijgegeven zonder de nodige voorzichtigheid.

Daarom hebben we zijn toespraak elders gepost, met de bovenstaande waarschuwende introductie. Wij dringen er bij wetenschappers, sceptici, kennis-zoekers en supporters - en Sheldrake zelf aan, als hij bereid is, om mee te doen met een gesprek over deze TEDxTalk.

Is dit een idee "worth spreading", of verkeerde informatie? Heeft Sheldrake nauwkeurig overtuigingen van wetenschappers beschreven en zijn zijn theorieŽn geloofwaardig?

Wat is het bewijs voor beide posities?

http://blog.ted.com/the-debate-about-rupert-sheldrakes-talk/

Samenvatting: Robin KetelaarsNuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


Henk Mutsaers


[ Advertentie ]