Onveilige niveaus van giftige chemische stoffen gevonden in drinkwater voor 6 miljoen Amerikanen


De drinkwater monsters in de buurt van industrieterreinen, militaire brand oefenterreinen, waterzuiveringsinstallaties hebben de hoogste niveaus van fluorverbindingen

HARVARD T.H. CHAN School of Public Health

Boston, MA - Niveaus van een veel gebruikte klasse van industriŽle chemicaliŽn worden in verband gebracht met kanker en andere gezondheidsproblemen - polyfluoralkyl en perfluoralkyl stoffen (PFASs) - overschrijden het federaal aanbevolen veiligheidsniveau van de openbare drinkwatervoorziening voor zes miljoen mensen in de VS, volgens een nieuwe studie, geleid door onderzoekers van Harvard TH Chan School of Public Health en de Harvard John A. Paulson School of Engineering en Toegepaste Wetenschappen (SEAS).

"Gedurende vele jaren zijn chemische producten met onbekende toxiciteit, zoals PFASs, die gebruik mochten worden en vrijkwamen in het milieu worden we nu met de ernstige gevolgen geconfronteerd," aldus hoofdauteur Xindi Hu, een doctoraal student in de Department of Environmental gezondheid aan de Harvard School Chan en Environmental Science and engineering aan SEAS. "Bovendien, is het werkelijke aantal personen dat is blootgesteld, zelfs hoger dan in onze studie is gevonden, omdat overheidsgegevens voor het gehalte van deze stoffen in drinkwater ontbreken bij bijna een derde van de Amerikaanse bevolking - : ongeveer 100 miljoen mensen bedraagt"

PFASs zijn in de afgelopen 60 jaar gebruikt bij industriŽle en commerciŽle producten, variŽrend van voedselverpakkingen tot omkleding van potten en pannen. Ze zijn verbonden met kanker, hormonale verstoringen, hoog cholesterol en obesitas. Hoewel verschillende grote fabrikanten het gebruik van sommige PFASs hebben gestaakt, blijven de chemische stoffen actief in mensen en dieren in het wild. Drinkwater is een van de belangrijkste wegen waarlangs mensen er aan kunnen worden blootgesteld.

De onderzoekers hebben gekeken naar concentraties van zes soorten PFASs in drinkwater, met behulp van gegevens van meer dan 36.000 watermonsters, die landelijk verzameld waren, door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) 2013-2015. Zij hebben ook gekeken naar de industriŽle sites die PFASs vervaardigen of gebruiken; bij militaire oefenterreinen en civiele luchthavens waar brandbestrijding schuim dat PFASs bevat, wordt gebruikt; en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Lozingen van deze fabrieken - die niet in staat zijn om PFASs uit afvalwater door middel van standaard behandelingsmethoden te verwijderen - het grondwater verontreinigen. Zo kan het slib dat de fabrieken leveren en die vaak wordt als meststof.

De studie wees uit dat PFASs detecteerbaar waren op het minimum meldingsniveaus van door de EPA vereiste in 194 van de 4864 watervoorziening in 33 staten in de VS drinkwater uit 13 landen goed voor 75% van de detecties, met inbegrip van, in volgorde van frequentie van detectie , CaliforniŽ, New Jersey, North Carolina, Alabama, Florida, Pennsylvania, Ohio, New York, Georgia, Minnesota, Arizona, Massachusetts, en Illinois.

Zesenzestig van de onderzochte openbare watervoorzieningen , waar zes miljoen mensen gebruik van maken, had ten minste een watermonster die gemeten op of boven de limiet van 70 delen EPA veiligheid per biljoen (ng / L) voor twee soorten PFASs, perfluorooctanesulfonic zuur (PFOS ) en perfluoroctaanzuur (PFOA). Concentraties in sommige locaties varieerden zo hoog als 349 ng / l voor PFOA en
1800 ng / l voor PFOS.

De hoogste niveaus van PFASs werden gedetecteerd in stroomgebieden in de buurt van industrieterreinen, militaire bases en waterzuiveringsinstallaties - allemaal plaatsen waar deze chemicaliŽn kunnen worden gebruikt of gevonden.

"Deze verbindingen zijn krachtige immunotoxicants bij kinderen en recent werk suggereert dat de veiligheidsniveaus van drinkwater veel lager moeten dan de voorlopige richtlijnen die door de EPA zijn vastgesteld," zei Elsie Sunderland, senior auteur van de studie en universitair hoofddocent bij zowel de Harvard Chan School en SEAS.

Groetjes,

Pieter Tau


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats