Heeft wonen in de buurt van een olie- of aardgasbron ook invloed op ons drinkwater?


STANFORD UNIVERSITEIT

"Het antwoord op die vraag is meestal 'nee', maar er zijn uitzonderingen," zei Stanford Professor Rob Jackson, hoogleraar ‘Earth System Science’ aan de Stanford University. Jackson is senior fellow aan het ‘Stanford Woods Institute for the Environment’ en aan het ‘Precourt Institute for Energy’.

Als expert in de gezondheidseffecten van fossiele brandstoffen, heeft Jackson de grondwaterkwaliteit onderzocht op olie- en gasvelden in de Verenigde Staten Hij heeft zijn bevindingen gepresenteerd op zondag 14 februari ll. om 10.00 uur ET, op de jaarlijkse bijeenkomst van de ‘American Association for the Advancement of Science (AAAS)’ in Washington, DC. Jackson sprak, in het Marriott Wardman Park Hotel, Marshall Ballroom Zuid, het symposium toe onder de titel:”Does Hydraulic Fracturing Allow Gas to reach Drinking Water?”

"We hebben in een aantal woningen in de buurt van actieve putten zeer hoge niveaus van aardgas in het leidingwater gevonden", zei Jackson. "Wanneer de chemie verontreiniging suggereert ligt het probleem meestal aan de integriteit van de put, met name het gebruikt cementeren om hem te isoleren van het omringend gesteente en water of de stalen behuizing die het omhoog stromen van olie en gas toelaten."

De meeste gedocumenteerde gevallen van grondwaterverontreiniging werden veroorzaakt door slecht gebouwde putten, zei hij, verwijzend naar het bekende geval van Parker County, Texas. "Op die site cementeerde het bedrijf zeer dicht bij het oppervlak en diep ondergronds, maar zij voorzagen geen cementering ertussen," legde hij uit. "De kloof veroorzaakt dat gassen op en neer vrij kunnen bewegen als in een schoorsteen en zo de drinkwatervoorziening vervuilen.”

Naast de structurele problemen, hebben Jackson en zijn collega's ook problemen geďdentificeerd in verband met hydraulisch breken of fracking. Deze technologie maakt gebruik van zand, water en chemicaliën onder druk om rotsen te kraken en zo de opgesloten reservoirs van olie en gas vrij te maken.

Fracking van putten wordt vaak toegepast een mijl of meer onder het aardoppervlak, ver weg van de ondergrondse drinkwaterbronnen. Maar in een recente studie stelde Jackson vast dat minstens 2600 putten in U.S. gefracked zijn ondieper dan 3000 voet en sommige zelfs slechts enkele honderden meters onder het oppervlak.

"We vonden een verrassend groot aantal plaatsen waar bedrijven direct fracking toepassen in ondiep zoetwaterreservoirs,” zei hij. "In geen enkele andere industrie zou worden toegestaan om chemicaliën te injecteren in een bron van drinkwater kwaliteit"

Jackson verwees naar een high-profile geval in Pavillion, Wyo., waar het ‘American Environmental Protection Agency (EPA)’ vond dat bij ondiep fracking aardgas en andere giftige stoffen waren vrijgekomen in zoetwateraquifers.

"Bij Pavillion was men fracking aan het toepassen op minder dan 1.000 voet diep, terwijl de mensen er hun drinkwater halen op 750 voet", zei Jackson. "Verontreiniging is waarschijnlijker wanneer er onvoldoende scheiding tussen het hydraulische breken en de drinkwaterbronnen."

In Californië heeft Jackson honderden fracking putten ontdekt geboord in aquifers gelegen op minder dan 2.000 voet onder het aardoppervlak. In de Verenigde Staten wordt het hydraulische breken meestal geregeld door de afzonderlijke staten.

"Sommige staten, zoals Texas en Pennsylvania, hebben over het algemeen vrij sterke milieuvoorschriften", zei Jackson. "Anderen, zoals West-Virginia en Arkansas, niet. Alleen in Texas en Colorado gelden beperkingen of extra veiligheidsmaatregelen op de plaatsen voor ondiep hydraulisch breken."

De documentaire ‘Gasland’ uit 2010 leidde tot controverse met beelden van een keukenkraan die in brand stond in een woning gelegen in de buurt van een aardgasbron. "Dat gebeurt niet vaak, maar we hebben het gezien," zei Jackson. "We hebben ook gedocumenteerd dat drinkwater verandert van proper tot besmet in de loop van een jaar."

Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan, een broeikasgas dat meer dan 30 maal krachtiger is dan koolstofdioxide over een periode van 100 jaar. Zorgen om de opwarming van de aarde en de mogelijke gevolgen van aardgas op drinkwater hebben in verschillende Europese landen geleid tot een veel voorzichtiger aanpak van hydraulisch breken, zei Jackson.

"In Duitsland, Frankrijk en veel andere landen, staan ambtenaren onder druk om te investeren in zonne- en windenergie en andere hernieuwbare bronnen in plaats van een technologie die de uitstoot van broeikasgassen produceert," zei hij.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats