Medicijnresten verstoren het waterleven steeds meer


NEDERLANDS INSTITUUT VOOR ECOLOGIE (NIOO-KNAW)

Laten we het klimaat even vergeten. Er is nog een mondiale verandering, grotendeels aan het oog onttrokken, die voor steeds meer verstoringen zorgt. Medicijnresten in het water kunnen de daarin levende dieren doden en hun voedselketen en reproductieve cyclus volledig in de war brengen. Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van het NIOO-KNAW vraagt dringend de aandacht voor een betere afvalwaterverwerking en bio-afbreekbare medicijnen.

Algen die steeds minder eetbaar worden voor watervlooien en vissen, waardoor ze verhongeren. Waterdieren die ongewild van geslacht veranderen. En vissen op hun jaarlijkse tocht die hun paaigebied niet weten te vinden. Dit zijn maar een paar van de verstorende effecten van medicijnresten op het waterleven.

“Chemische stoffen uit geneesmiddelen verstoren de chemische communicatie onderwater,” zegt het hoofd Aquatische Ecologie van het NIOO, Ellen van Donk. Zij leidt het team van Nederlandse, Duitse en Amerikaanse onderzoekers, die het probleem in kaart brengen in het volgende nummer van Reviews of Environmental Contamination and Toxicology. “Als je goed kijkt zie je dat de gevolgen nu steeds zichtbaarder worden in meren en plassen wereldwijd.”

Geurlandschap
Het is niet te zien, maar onder water wordt er heel wat ‘gekletst’. Het grootste deel ervan bestaat in de vorm van ‘infochemicaliën’: door het water vervoerde stoffen die door waterplanten en -dieren worden afgescheiden. Denk bijvoorbeeld aan de geur van een watervlo, die door een vis wordt opgepikt.
Het waterleven hangt af van dit ingewikkelde ‘geurlandschap’ van informatie om een partner of eten te vinden, en om natuurlijke vijanden te kunnen ontlopen. Maar zelfs lage concentraties van stoffen uit medicijnen kunnen een enorme invloed hebben. ”Sommige van deze stoffen lijken bijvoorbeeld erg op natuurlijke infochemicaliën”, legt Van Donk uit, “dus kunnen ze ongewild een soortgelijke reactie uitlokken. Of het omgekeerde kan gebeuren, dat cruciale communicatie wordt geblokkeerd.”

Toename
Een steeds grotere hoeveelheid medicijnresten, zoals vrouwelijke hormonen uit de anticonceptiepil, zijn terecht gekomen in het water, via de urine van mensen en vee. Deze resten zijn niet goed biologisch afbreekbaar en rioolzuiveringsinstallaties zijn niet uitgerust om ze te verwijderen.

“We hebben geen harde cijfers”, zegt Van Donk, “maar metingen van het oppervlaktewater wijzen erop dat er wel een aanzienlijke stijging is in de concentraties van hormoonresten, antidepressiva en pijnstillers.”

Oplossingen
De beste manier om deze stiekem voortschrijdende wereldwijde verandering te bestrijden is volgens Van Donk en haar team een effectievere manieren van waterzuivering. “Bovendien moeten we kijken naar hoe medicijnen beter door het menselijk lichaam kunnen worden opgenomen.” Dat zou bijvoorbeeld kunnen door medicijnen bioafbreekbaar te maken, of door ervoor te zorgen dat ze helemaal in het lichaam worden opgenomen.

“Bij het NIOO experimenteren we al met een alternatieve vorm van afvalwaterzuivering, met gebruikmaking van micro-organismen en algen”, voegt Van Donk toe. “Hierdoor kunnen wij waardevolle zogenaamde ‘afval’-stoffen hergebruiken en tevens onderzoeken we of medicijnresten zo beter kunnen worden afgebroken.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats