Studenten bestrijden waterschaarste met zelfgemaakte dop


Voor een internationale ontwerpwedstrijd hebben UGent-studenten een structuur ontwikkeld die water uit de lucht kan halen om waterschaarste te bestrijden. De structuur is een combinatie van 3D-printing en biotechnologie. Wereldwijd hebben vier miljard mensen minstens een maand per jaar last van ernstige waterschaarste. Daar wilden deze studenten iets aan doen. Ze ontwikkelden een zelf geprinte dop die water kan ontvangen uit de lucht.

Woestijnkever
Voor het ontwerp haalden de studenten inspiratie bij het schild van de woestijnkever, die de dauwdruppels op zijn schild condenseert om niet uit te drogen. Ze modelleerden het schild van de kever in 3D. De structuur ziet eruit als een dop in de vorm van een halve bol, en kan op een fles geschroefd worden om water handig op te vangen

Watermaatje
“We doopten de structuur Dewpal - wat in het Nederlands zoveel betekent als ‘watermaatje’”, vertelt student Bram Danneels. Samen met negen andere studenten en doctoraatsstudenten werkt hij aan het project.

Zelfgemaakte grondstof
Het materiaal waaruit de Dewpal geprint is, ontwikkelden ze zelf en is een bijzonder staaltje biotechnologie. Het bevat onder andere een eiwit dat al in de natuur voorkomt: het vormt ijskristallen en helpt om wolken te vormen uit gecondenseerd water. Zo zorgt het ervoor dat de condensatie zo optimaal mogelijk verloopt en er dus zo veel mogelijk water uit de lucht gehaald wordt.

Ingenieurswedstrijd in VS
Met dit ontwerp trekken de studenten op 27 oktober naar de International Genetically Engineered Machine competition (iGEM) in Boston, in de Verenigde Staten. Aan die wedstrijd nemen verschillende andere teams van over de hele wereld deel om hun project rond synthetische biologie voor te stellen aan een jury.

Danneels: “Omdat we wilden deelnemen aan de iGEM-wedstrijd, moesten we een ontwerp bedenken. Zo is de Dewpal ontstaan. Eind oktober weten we of al het harde werk van studenten en professoren resultaat heeft opgeleverd. Daarna zien we wel. Wie weet drinken mensen binnen een paar jaar overal water dat ze opgevangen hebben met de Dewpal!”


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats