Levensverwachting Nederlandse vrouwen loopt steeds meer achter


De levensverwachting van Nederlandse vrouwen blijft steeds meer achter bij de top van Europese landen. Pasgeboren Nederlandse meisjes kunnen 83,3 levensjaren tegemoet zien (cijfers 2014). In de meeste Europese landen is de levensverwachting van vrouwen bij geboorte de afgelopen jaren sneller toegenomen dan in Nederland. Dit meldt CBS.

Nederlandse mannen wel vooraan in Europa
Dertig jaar geleden hadden Nederlandse vrouwen nog een van de hoogste levensverwachtingen in Europa. Inmiddels is hun levensverwachting ten opzichte van de meeste landen in Noord-, Zuid- en West-Europa achterop geraakt: Nederlandse vrouwen staan op de vijftiende plaats. Nederlandse mannen doen het daarentegen steeds beter. Op grond van de laatste cijfers staat hun levensverwachting op een zevende plaats op de EU-meetlat, achter Italië, Spanje, Zweden, Cyprus, Luxemburg en Malta (2013). De levensverwachting in 2014 van pasgeboren jongetjes in Nederland is 79,9 jaar, een winst van 3,6 jaar ten opzichte van 2003. Voor pasgeboren meisjes is die winst sinds 2003 maar 2,4 jaar.

Levensverwachting in Zuid-Europa het hoogst
Of je oud zal worden of niet, hangt erg af van ongezonde gewoonten als roken, drinken en veel eten, genen, maar ook van de plaats waar je wordt geboren. In Spanje en Italië hebben pasgeboren baby’s de hoogste levensverwachting van alle EU-landen, in Letland en Litouwen is het aantal verwachte levensjaren bij geboorte het laagst. Het verschil in levensverwachting tussen deze regio’s is bijna tien jaar.

Mannen winnen meer levensjaren dan vrouwen
In de eerste helft van de 20e eeuw is de levensverwachting sterk gestegen. Dat we steeds langer leven danken we aan de toegenomen mogelijkheden op het gebied van opsporing en preventie van ziekten, de betere behandelmogelijkheden in het breedste spectrum van de gezondheidszorg. Het verschil in levensverwachting bij geboorte tussen mannen en vrouwen is de laatste jaren dan ook steeds kleiner geworden. Halverwege de jaren tachtig was dit verschil nog ruim 6,5 jaren, in 2014 nog maar 3,4 jaar. Dat het verschil in het aantal rokende mannen en rokende vrouwen kleiner is geworden, is één van de belangrijkste oorzaken van het afgenomen verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen sinds 1980.

Bijna tien jaar verschil tussen Oost- en Zuid-Europa
Vooral in Zuid-Europese landen hebben mannen én vrouwen een hoge levensverwachting. Voor een Spaans meisje is de levensverwachting bij geboorte ruim 86 jaar (2013), voor een meisje uit Bulgarije 78,6 jaar. Bij de mannen zijn de verschillen groter. Een Italiaanse ragazzo heeft een levensverwachting van 80,3 jaren, een Litouwse berniukas heeft een levensverwachting van slechts 68,5 jaren.

Nederland langs de Europese meetlat
Met deze vergelijking van levensverwachtingen van Europese burgers presenteert CBS een diepgaand overzicht van gegevens over Europese lidstaten op diverse belangrijke maatschappelijke thema’s, ter gelegenheid van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie dit eerste halfjaar van 2016. De publicatie “Nederland langs de Europese Meetlat” is vanaf 4 januari beschikbaar.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats