Verandert seksuele agressie het vrouwelijk brein?


Rutgers studie geeft aan dat geweld het leervermogen vermindert en het moedergedrag reduceert.

Wetenschappers aan de Rutgers universiteit hebben een stap gezet in de richting van het begriipen van hoe seksuele agressie het vrouwelijk brein verandert.

In een recente studie in ’Scientific Reports’ ontdekte hoofdauteur Tracey Shors, hoogleraar aan het ‘Department of Psychology and Center for Collaborative Neuroscience’ in de ‘School of Arts and Sciences’, dat bij prepuberale vrouwelijke knaagdieren die paarden met seksueel ervaren mannen de niveaus van de stresshormonen verhoogden, niet zo goed meer iets konden aanleren en overexpressie de moederlijke gedragingen verminderde die nodig zijn om te zorgen voor nageslacht.

"Deze studie is belangrijk omdat we moeten begrijpen hoe de seksuele agressie de soorten beďnvloedt," zei Shors. "We moeten ook de gevolgen van dit gedrag kennen om te weten te komen wat we kunnen doen om vrouwen te helpen om te herstellen van seksuele agressie en geweld."

Volgens “World Health Organization’ ervaart dertig procent van de vrouwen in de wereld een soort van fysiek of seksueel geweld in hun leven en adolescente meisjes hebben veel meer kans op verkrachting, poging tot verkrachting of aanranding. Uit recente enquętes blijkt dat maar liefst één op de vijf studenten seksueel geweld ervaart op de campus.

Vrouwen die seksueel geweld ervaarden hebben meer kans op een depressie, PTSS en andere stemmingsstoornissen. Ondanks het onmiskenbaar verband tussen seksueel trauma bij vrouwen en psychische stoornissen, is er weinig bekend over hoe agressie de hersenen beďnvloedt. Dat komt omdat er geen laboratorium diermodel is bepaald voor het bestuderen van de gevolgen van seksuele agressie en gedrag op de hersenfunctie bij vrouwen, zei Shors.

"Laboratorium modellen die gebruikt worden om stress bij dieren te meten hebben traditioneel gekeken naar hoe stress mannen beďnvloedt en hebben geen aandacht gehad voor de gevolgen gekeken van stress bij jonge vrouwen", zei ze.

Om evenwicht in dat soort onderzoek te brengen, zei Shors, is de reden waarom ‘National Institutes of Health’ nu vereisen om zowel vrouwelijke als mannelijke dieren in het onderzoek op te nemen met het oog op het ontvangen van federale financiering.

In deze nieuwe Rutgers studie ontwikkelden Shors en haar collega's het ’Sexual Conspecific Agressive Respons’ (SCAR) model om te onderzoeken hoe stress, in verband met seksuele agressie, vrouwelijke knaagdieren beďnvloedt.

Ook al is het normaal dat vrouwelijke ratten zorgen voor hun kinderen, evenals de nakomelingen van andere knaagdieren, zei Shors dat vrouwtjes in deze studie blootgesteld aan de volwassen mannelijke dieren gedurende de puberteit minder moederlijk gedrag vertoonden als vrouwen die deze sociale ervaring niet hadden. Er waren minder nieuw gegenereerde hersencellen aanwezig bij de vrouwtjes die een minimal moederlijk gedrag hadden in vergelijking met de vrouwtjes die geleerd hadden om te zorgen voor nageslacht.

Hoewel wetenschappers niet weten of dit soort van seksuele agressie dezelfde effecten bij de mens heeft, hebben studies aangetoond dat seksuele agressie en geweld één van de meest waarschijnlijke oorzaken is van PTSS bij vrouwen, dat wordt geassocieerd met een verminderde hersenfunctie die verband houdt met het leren en het geheugen. De kinderen van vrouwen die seksueel geweld ervaren hebben lopen dan ook een groter risico op het lijden onder traumatische ervaringen als ze opgroeien.

"We weten heel weinig over de hersenmechanismen bij depressie en stemmingsstoornissen bij vrouwen die een seksueel trauma of agressie hebben ervaren," zei Shors. "Maar met nieuwe benaderingen en aandacht voor dit probleem kunnen we te weten komen hoe de vrouwelijke hersenen reageren op agressie en hoe wij zulke vrouwen kunnen helpen om te herstellen van seksueel geweld."

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats