Zijn we wat we eten?


Bewijs dat een vegetarisch dieet het menselijk genoom permanent modelleert om het individuele risico op kanker en hartziekten te veranderen

MOLECULAR BIOLOGY AND EVOLUTION (OXFORD UNIVERSITY PRESS)

In een nieuwe, evolutionaire test van het gezegde 'we zijn wat we eten', hebben wetenschappers van de universiteit van Cornell verwachtingsvol bewijs gevonden dat een vegetarisch dieet heeft geleid tot een mutatie die - als we afdwalen van een gebalanceerd omega-6 naar een omega-3 dieet - ons meer vatbaar maakt voor ontstekingen, met als gevolg een verhoogd risico op hartziekten en darmkanker.

De ontdekking, geleid door doktoren Tom Brenna, Kumar Kothapalli en Alon Keinan zorgt voor het eerste evolutionaire speurwerk naar een hogere frequentie van een specifieke mutatie bij een voornamelijk vegetarische gemeenschap uit Pune, India (ca. 70%), vergeleken met de traditionele vleesetende Amerikaanse gemeenschap, voornamelijk uit Kansas, VS (minder dan 20%). Deze studie verschijnt in de vroege online editie van de uitgave Molecular Biology and Evolution.

Door gebruik van referentiegegevens van het 1000 Genomes Project, kwam het onderzoeksteam met evolutionair bewijs dat het vegetarische dieet gedurende vele generaties heeft gezorgd voor de hogere frequentie van een mutatie bij de Indiase populatie. De mutatie, genaamd rs66698963 werd gevonden in het FADS2 gen, en is een insertie of deletie van een DNA sequentie die de expressie van twee genen regelt, FADS1 en FADS2. Deze genen zijn bepalend voor het maken van lange-keten meervoudig onverzadigde vetten. Waaronder arachidonzuur, een speerpunt van de farmaceutische industrie omdat dit de grootste boosdoener is voor degenen met een verhoogd risico op hartziekten, darmkanker, en veel meer andere ontstekingsgerelateerde condities. De behandeling van patiŽnten, of ze nu 0, 1 of 2 inserties meedragen, en hun invloed op vetzuur metabolieten, kan een belangrijke overweging zijn voor precisiemedicatie en voeding.

De insertiemutatie kan van nut zijn bij populaties met een voornamelijk vegetarisch dieet en mogelijk bij populaties die nauwelijks toegang hebben tot een dieet rijk aan meervoudig onverzadigde vetten, vooral vette vis. Interessant genoeg zou de deletie van dezelfde sequentie adaptief hebben kunnen zijn bij populaties met een voornamelijk marien dieet, zoals de Groenlandse Inuit. De auteurs zullen de studie aanvullen met additionele wereldwijde populaties om de mutaties en genen als een genetische marker voor ziekterisico's beter te begrijpen.

"Met weinig dierlijk voedsel in het dieet, moeten de lange-keten meervoudige onverzadigde vetten metabolisch gemaakt worden van plant PUFA voorlopers. De fysiologische behoefte aan arachidonzuur, alsmede omega-3 EPA en DHA bij vegetariŽrs heeft waarschijnlijk de voorkeur voor genese die efficiŽnte synthese van deze belangrijke metabolieten ondersteunt," zeggen Brenna en Kothapalli in een gezamenlijk commentaar. "Veranderingen in de voeding van een omega-6 naar een omega-3 balans zouden bij kunnen dragen aan een verhoging van chronische ziekten zoals we zien bij sommige geÔndustrialiseerde landen."

"Dit is het meest unieke scenario van locale adaptatie dat ik met plezier heb helpen onthullen", zegt Alon Keinan, een populatiegeneticus die de evolutionaire studie leidde. "Verschillende eerdere studies wezen naar recente adaptatie in dit domein van het genoom. Onze analyse refereert aan beide eerdere studies en onze resultaten, gedreven door dezelfde insertie van een additioneel, klein stukje DNA, een insertie met een bekende functie. We lieten zien dat deze insertie adaptief is, daarom hoogfrequent, bij Indiase, en sommige Afrikaanse populaties, die vegetarisch zijn. Echter, toen het de Groenlandse Inuit bereikte, met hun mariene dieet, werd het maladaptief." Kaixiong Ye, een postdoctoraal onderzoeksassistent aan het laboratorium van Keinan, merkt verder op dat "onze resultaten een globaal frequentiepatroon laten zien van de adaptieve insertie mutatie bij een vegetarisch dieet, met de hoogste frequentie bij IndiŽrs met een traditioneel plantaardig dieet."

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats