Groenten uit grond ge´rrigeerd met gezuiverd afvalwater stelt de consumenten bloot aan medicijnen.


Onderzoekers aan de Hebreeuwse Universiteit en het Hadassah Medisch Centrum tonen het verband tussen blootstelling aan vervuilende stoffen van de farmaceutische industrie door het consumeren van producten geteeld in grond ge´rrigeerd met teruggewonnen afvalwater.

DE HEBREEUWSE UNIVERSITEIT VAN JERUZALEM.

Uit een nieuwe studie door een multidisciplinair team van onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en het' Hadassah Medical Center' blijkt dat het eten van groenten en fruit geteeld in een bodem ge´rrigeerd met gezuiverd afvalwater de consument blootstelt aan minieme hoeveelheden van carbamazepine, een anti-epilepticum vaak aangetroffen in afvalwater.

Schaarste aan vers water heeft geleid tot wereldwijd toenemend gebruik van teruggewonnen afvalwater als een alternatieve bron voor gewasirrigatie. Maar de alomtegenwoordigheid van geneesmiddelen in het behandeld afvalwater zijn een zorg voor de mogelijkheid dat de consument blootgesteld wordt aan geneesmiddellen..

"IsraŰl is een pionier en marktleider in hergebruik van teruggewonnen afvalwater in de landbouwindustrie en is zodanig een ideaal platform om zo'n uniek onderzoek uit te voeren," zegt co-auteur Said Prof. Benny Chefetz . Chefetz werkt aan de faculteit van Landbouw, Voedsel en Milieu van de Hebreeuwse Universiteit en is directeur van het ĹHebrew University Center of Excellence in Agriculture and Environmental Healthĺ. De studie is de eerste die directe blootstelling aan dergelijke farmaceutische contaminanten bij gezonde mensen onderzocht. Ze werd onlangs gepubliceerd in ĹEnvironmental Science and Technologyĺ.

ôUit een gerandomiseerd onderzoek is gebleken dat gezonde individuŰn die producten consumeren uit een bodem geirrigeerd met afvalwater carbamazepine en zijn metabolieten uitscheiden in hun urine, terwijl de proefpersonen die met zoet water ge´rrigeerde producten consumeren ondetecteerbare of aanzienlijk lagere niveaus van carbamazepine in hun urine vertonen,ö aldus Prof. Ora Paltiel , directeur van de ĹHebrew University-Hadassah Braun School of Public Health and Community Medicineĺ, die de leiding had van het onderzoek.

De studie volgde 34 mannen en vrouwen verdeeld in twee groepen. De eerste groep kreeg de eerste week groenten gekweekt op een bodem ge´rrigeerd met teruggewonnen afvalwater en de volgende week groenten gekweekt met zoet water. De tweede groep kreeg dezelfde producten in omgekeerde volgorde.

De vrijwilligers consumeerden tomaten, komkommers, paprika en sla, op basis van hun normaal dieet en dronken gebotteld water gedurende de studie om mogelijke watervervuiling van die kant uit te sluiten.

De onderzoekers maten de carbamazepine niveaus in de verse producten en in de urine van de deelnemers. Bij de start verschilden de niveaus van carbamazepine in de urine in kwantificeerbare concentraties met een aantal deelnemers bij wie carbamazepine niet op te sporen was. Na zeven dagen van de consumptie van met teruggewonnen water ge´rrigeerde producten vertoonden alle leden van de eerste groep meetbare niveaus van carbamazepine, terwijl in de tweede groep de niveaus gelijk waren gebleven. De niveaus van carbamazepine uitscheiding waren aanmerkelijk hoger in de eerste groep.

"Het is duidelijk dat degenen die meer ingrediŰnten uit de met gezuiverd afvalwater ge´rrigeerde bodem aten een verhoging vertoonden van het geneesmiddel. Hoewel de gedetecteerde niveaus veel lager waren dan bij patiŰnten die het geneesmiddel toegediend krijgen, is het belangrijk om te wijzenop de blootstelling langs in de handel verkrijgbare producten, " zei Paltiel Prof. Said.

"Deze studie toont 'proof of concept' dat de menselijke blootstelling aan geneesmiddelen gebeurt door inname van commercieel verkrijgbare producten ge´rrigeerd met behandeld afvalwater; gegevens die van nut zijn voor het beleid en bij risicobeoordelingen," aldus Prof. Chefetz.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats