Studie vindt verband tussen voeding en gezondheid van de hersenen en intelligentie bij oudere volwassenen


Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign

Champaign, Illinois -. Een studie rond oudere volwassenen vindt verband tussen de consumptie van een pigment gevonden in bladgroenten en het behoud van "gekristalliseerde intelligentie," de mogelijkheid om de vaardigheden en kennis die men verworven heeft tijdens het actieve leven, te benutten. De studie verscheen in het tijdschrift Frontiers in Neuroscience Aging.

Lute´ne (LOO) is ÚÚn van de vele plantaardige pigmenten die mensen krijgen via de voeding, in de eerste plaats door het eten van groene bladgroenten, kruisbloemige groenten zoals broccoli, of eigeel, zegt graduate student aan de Universiteit van Illinois Marta Zamroziewicz, die de studie leidde met Illinois hoogleraar in de psychologie Aron Barbey. Lute´ne hoopt zich op in de hersenen en dringt binnen in de celmembranen, waar het waarschijnlijk "een neuroprotectieve rol speelt,ö zei ze.

"Eerdere studies hebben aangetoond dat de lute´ne status van een persoon is gekoppeld aan de cognitieve prestaties gedurende de levensduur," zei Zamroziewicz. "Onderzoek toont ook aan dat lute´ne zich ophoopt in de grijze stof van de hersenen dat aan de basis ligt van het behoud van de cognitieve functies op later leeftijdö.

Aan de studie namen 122 gezonde personen tussen 65 en 75 jaar deel die vragen beantwoordden van een standaard test rond gekristalliseerde intelligentie. De onderzoekers verzamelden ook bloedmonsters voor het bepalen van de bloedserum niveaus van lute´ne en MRI gegevens van de hersenen om het volume van verschillende hersenstructuren te meten.

Het team richtte zich op delen van de temporale cortex, een hersengebied dat volgens andere studies een rol speelt in het behoud van gekristalliseerde intelligentie.

De onderzoekers vonden dat de deelnemers met hogere lute´ne bloedserum niveaus beter scoorden op de tests rond gekristalliseerde intelligentie. Serum lute´ne niveaus geven alleen een beeld van recente inname, zegde Zamroziewicz, maar kan wel in verband worden gebracht met de hersenen concentraties van lute´ne bij oudere volwassenen, die inname op lange termijn weergeven

Personen met hogere niveaus serum lute´ne hebben ook de neiging om dikkere grijze materie te hebben in de parahippocampus cortex, een hersengebied dat, net als gekristalliseerde intelligentie, bewaard is gebleven bij gezonde ouderen, rapporteren de onderzoekers.

ôUit onze analyse bleek dat de grijze stof volume van de parahippocampus cortex aan de rechterkant van de hersenen belangrijk is voor de relatie tussen lute´ne en gekristalliseerde intelligentie" zegt Barbey. "Dit biedt de eerste aanwijzing over welke hersengebieden bijzonder een rol spelen bij het behoud van gekristalliseerde intelligentie en hoe factoren zoals dieet kunnen bijdragen aan die relatie."

"Onze bevindingen hebben geen oorzakelijk verband aangetoond,ö zei Zamroziewicz. "We vonden dat lute´ne is gekoppeld aan gekristalliseerde intelligentie langs de parahippocampale cortex."

"We kunnen op dit moment alleen maar veronderstellen hoe lute´ne in de voeding van invloed is op de hersenstructuur," zei Barbey. "Het kan zijn dat het een anti-inflammatoire rol speelt en helpt bij de signalering tussen de cellen. Maar onze bevinding dragen bij aan de bevindingen dat bepaalde voedingsstoffen een tragere leeftijdsgerelateerde afname veroorzaken van de cognitie bij ouder worden.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media