Virus zendt ‘geheime’ boodschap tussen menselijke cellen


Nieuw ontdekt mechanisme belangrijk bij toekomstige behandeling kanker en auto-immuunziekten

Witte bloedcellen, geïnfecteerd met het Epstein Barr virus (o.a. ziekte van Pfeiffer), activeren afweercellen, zodat het virus niet gaat overheersen en de persoon gezond blijft. Dat gebeurt met een geheime boodschap die via minuscule blaasjes (exosomen) van de ene naar de andere cel worden overgebracht. Bij mensen met een ontregeld immuunsysteem slaat dit mechanisme juist op hol met chronische infecties tot gevolg. Het ontrafelen van het mechanisme kan bijdragen aan een betere behandeling van auto-immuunziekten, maar ook van kanker. VUmc-onderzoeker Pegtel en zijn collega’s publiceren hier deze week over in het gerenommeerde tijdschrift PNAS .

Bijna elk mens heeft het Epstein Barr Virus (EBV) in een heel klein percentage van zijn witte bloedcellen. Het virus is echter inactief (latent) en de meeste mensen zullen er nooit iets van merken. Tot nu toe dacht men dat het virus onzichtbaar was voor het afweersysteem, maar dat blijkt niet zo te zijn. “Sterker nog, het virus blijkt een boodschap te versturen via exosomen – minuscule blaasjes – van de witte bloedcellen naar afweercellen”, aldus onderzoeksleider moleculair bioloog Michiel Pegtel. Dit mechanisme houdt de delicate balans tussen mens en virus in stand waardoor de mens gezond blijft. In mensen met een defect afweersysteem kan het EBV echter uitbreiden waardoor er meer exosomen dan normaal in het bloed circuleren. De boodschap die de exosomen verspreiden doen speciale alarmcellen van het immuunsysteem op hol slaan en zo kunnen er ontstekingen ontstaan. De onderzoekers laten zien dat dit mogelijk in de huid van mensen met de auto-immuunziekte lupus erythematosus (SLE, ook wel Lupus genoemd) gebeurt.

Zelfde mechanisme bij kanker
Exosomen circuleren ook veelvuldig in het bloed van patiënten met kanker. De resultaten van Pegtels onderzoek lijken veel op die van Amerikaans onderzoek dat aantoonde dat cellen onder stress soortgelijke boodschappen verspreiden via exosomen, en zo resistentie tegen anti-kanker therapie in de hand werken. Pegtel is enthousiast: “Als we dit mechanisme verder kunnen begrijpen en ontrafelen, biedt het veel kansen voor de behandeling van allerlei aandoeningen. Ik denk aan de auto-immuunziekte Lupus, maar ook aan kanker waar exosomen een rol spelen in therapieresistentie en uitzaaiingen. Dit onderzoek is dan ook tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen artsen en wetenschappers van een groot aantal afdelingen, zoals pathologie, oncologie, reumatologie, dermatologie en neuro-oncologie van VUmc, Utrecht en Amerika.” Inmiddels is het VUmc-onderzoeksteam gestart met de ontwikkeling van nieuwe methodes om de ontrafeling van dit ingenieuze communicatiemechanisme mogelijk te maken.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats