Onderzoek kan helpen bij pogingen tot verhoging en behoud van vetverbranding


Alle zoogdieren, ook mensen, hebben twee soorten vet met volledig tegengestelde werking: wit vet, dat energie opslaat en verband houdt met diabetes en obesitas; en bruin vet, dat hitte produceert door energie te verbranden en dat verband houdt met slankheid.

Menselijke baby’s worden geboren met bruin vet als natuurlijke afweer tegen koude, maar pas in 2009 ontdekten onderzoekers voor het eerst dat volwassenen ook energieverbrandend vet hebben. In 2015 toonde de groep van Kajimura aan dat het grootste deel van dit gezonde vet bij mensen niet bestaat uit het zogenaamde klassieke bruine vet waarmee baby’s worden geboren, maar uit een heel andere soort cellen, die door de onderzoekers “beige vet” werden genoemd. Beige vet wordt binnenin wit vet gevonden. Het is in staat om snel van energieopslag over te gaan op energieverbranding in reactie op verandering in omgevingsfactoren, zoals koude of andere stressoren.

Veel obesitasonderzoekers hopen de capaciteit tot energieverbranding van beige en bruin vet te kunnen benutten om patiënten te helpen gewicht te verliezen: slechts 56 gram van dit spul kan al 200 calorieën per dag verbranden als het kouder wordt. Maar uit eerdere proeven blijkt dat alleen blootstelling van patiënten aan koude – of ze een medicijn geven waardoor het lichaam denkt dat het koud is – niet effectief is, want de meeste zwaarlijvige mensen hebben geen hoeveelheid bruin vet van enige betekenis. Deze benaderingen, met koude of medicijnen, zijn ook gevaarlijk wat cardiovasculaire bijwerkingen betreft – een grote zorg bij patiënten met obesitas.

Kajimura’s groep identificeerde kort geleden nieuwe farmacologische strategieën om wit in beige vet om te zetten bij muizen, wat leidde tot aanzienlijke gunstige effecten zonder de cardiovasculaire bijwerkingen. De onderzoekers ontdekten echter dat het nieuwe beige vet binnen enkele weken weer terugkeerde naar wit vet zodra was gestopt met de medicijnen.

“Jaren lang waren we gericht op het leren omzetten van wit vet in beige vet,” zegt Kajimura, die aangesteld is bij zowel het UCSF Diabetes Center en bij de Eli and Edythe Broad Center of Regeneration Medicine ande Stem Cell Research. “Nu beseffen we dat we er nog over moeten nadenken hoe we het langer vast kunnen houden.”

Vertaling: Astrid Zwart


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats