Waterpokken, gordelroos vaccin kan hoornvliesontsteking veroorzaken bij sommige patiŽnten


Huisartsen moeten zich bewust zijn van mogelijke bijwerkingen op het gezichtsvermogen van gevoelige patiŽnten.

Universiteit van Missouri-Columbia

Het varicella zoster-virus vaccin tegen waterpokken en gordelroos, al meer dan 20 jaar in gebruik, wordt als een essentieel geneesmiddel beschouwd door de World Health Organization (WHO). Echter, hebben onderzoekers van de Universiteit van Missouri ĎSchool of Medicineí gevonden dat in zeldzame gevallen er een verband bestaat tussen het vaccin en hoornvliesontsteking. Het is een bevinding volgens de onderzoekers waarmee rekening moet gehouden worden door de eerstelijns gezondheidszorg artsen bij patiŽnten met een geschiedenis van oogontsteking, voordat ze vaccineren.

"Keratitis, of ontsteking van de heldere laag op de voorkant van het oog, is een zichtprobleem dat ernstige complicaties of zelfs permanente oogschade kan veroorzaken indien onbehandeld," zei Frederick W. Fraunfelder, MD, voorzitter van de afdeling oogheelkunde aan de ĎMU School of Medicineí en directeur van ĎMason Eye Institute MU Health Care.í ďBij het bestuderen van rapporten uit de nationale en internationale registers, vonden we ten minste 20 gevallen van keratitis bij kinderen en volwassenen binnen een maand na toediening van het bewuste vaccin. Hoewel dit zeldzaam kan genoemd worden is het belangrijk voor artsen om te weten of hun patiŽnten een voorgeschiedenis hebben van de aandoening want het vaccin kan die reactiveren.

Fraunfelder is directeur van ďNational Registry of Drug-induced Ocular Side EffectsĒ, een internationale instantie die informatie verzamelt over ongewenste oculaire gevolgen door geneesmiddelen, chemicaliŽn of kruiden. Het register verzamelt gegevens uit de database voor spontane meldingen van de ĎU.S. Food and Drug Administration, de WHO en van rapporten van artsen.

Een overzicht van de database en eerder gepubliceerde rapporten hebben 20 gevallen van keratitis blootgelegd met een nauwe relatie tot de toediening van het vaccin. Bij volwassenen ontwikkelden de symptomen van keratitis zich binnen 24 dagen na de vaccinatie. Bij pediatrische patiŽnten ontwikkelden de symptomen van een ontsteking zich binnen de 14 dagen.

Met behulp van het WHO-classificatiesysteem voor bijwerkingen, vonden de onderzoekers een mogelijke relatie tussen het vaccin en keratitis. Echter raden de onderzoekers de meerderheid van de patiŽnten nog altijd aan zich regelmatig te laten inenten tegen waterpokken en gordelroos.

"Het is belangrijk op te merken dat keratitis als gevolg van deze vaccins zeer zeldzaam is en op zich is er geen reden om van de vaccinatie af te zien," zei Fraunfelder. "Maar voor patiŽnten met een voorgeschiedenis van keratitis adviseren we dat ze hun huisarts inlichten voor dat die vaccineert. Als deze personen gevaccineerd zijn moeten ze nauwlettend gevolgd worden om ervoor te zorgen dat ze geen hoornvliesontsteking of extra littekens krijgen.Ē

De studie, "Varicella and Zoster Vaccin-associated Keratitis," werd gepresenteerd op de bijeenkomst van de ĎAmerican Academy of Ophthalmologyí van 2015 in Las Vegas. Naast Fraunfelder maakte ook Anthony Grillo, MD, van de MU Afdeling Oogheelkunde deel uit van de ploeg onderzoekers.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats