Urinezuur, jicht en nierziekte: kip of ei?


BENTHAM SCIENCE PUBLISHERS

Zowel jicht als chronische nierziekte komen steeds vaker voor, wat heeft geleid tot een groeiende interesse in het verband tussen hyperurikemie (een abnormaal hoog gehalte urinezuur in het bloed) en nierziekte.

Een nieuw themanummer van het tijdschrift The Open Urology & Nephrology Journal betreffende de huidige visies op het gebied van hyperurikemie, jicht en de nieren ('Current Perspectives in Hyperuricemia, Gout and the Kidneyí), verslaat de interactie tussen verschillende factoren, met name de rol van de nieren bij de uitscheiding van urinezuur aan de ene kant, en de mogelijke impact van hyperurikemie op het verloop van nierziektes aan de andere kant. De gemeenschappelijke pathologisch-fysiologische link lijkt de chronische, laaggradige, systemische ontsteking te zijn die bij beide aandoeningen intrinsiek aanwezig is, en die een aantal van de verwarrende waarnemingen zou kunnen verklaren die bij deze klinische aandoeningen worden geconstateerd.

Dit themanummer bespreekt het effect van de activering van het aangeboren immuunsysteem door stimulering van het ontstekingseiwit cryopyrine (NLRP3), wat leidt tot de aanmaak van interleukines en het vrijgeven van cytokines en chemokines. Ook wordt besproken hoe deze factoren op elkaar inwerken, in de ingewikkelde wisselwerking tussen hyperurikemie, jicht en nierziekte.

Bovendien bevat dit nummer, vanwege de recente updates betreffende acute en chronische jicht in behandelrichtlijnen en om rekening te kunnen houden met verschillende patiŽntengroepen, aanbevelingen vanuit drie verschillende medische perspectieven: de huisarts, de reumatoloog en de nefroloog.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats