Greenpeace voert actie tegen TTIP


Maandagmorgen zouden onderhandelaars van de EU en de VS beginnen aan een nieuwe ronde onderhandelingen die moeten leiden tot het omstreden vrijhandelsverdrag. Dit verdrag dreigt ongekende macht toe te kennen aan grote bedrijven, over de rug van lidstaten en werknemers. Belangrijke standaarden voor milieu en gezondheid dreigen verlaagd te worden.
Om te voorkomen dat de onderhandelingen doorgaan en het verdrag tot stand komt hebben 30 actievoerders van Greenpeace uit 7 verschillende landen zichzelf vastgeketend aan de ingang van het gebouw waar de onderhandelingen plaatsvinden. Klimmers bevestigen een groot spandoek aan het pand met daarop een beeld van een doodlopende weg met de boodschap: ‘TTIP, dead end trade deal’.

Blokkade in Brussel

Faiza Oulahsen, campagneleider TTIP bij Greenpeace: ‘Dit vrij handelsverdrag is een doodlopende weg. Belangrijke standaarden op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en verboden giftige stoffen worden door de Europese Commissie afgedaan als handelsbelemmeringen. Ruim drie miljoen mensen hebben zich uitgesproken tegen het handelsverdrag, het wordt tijd dat er naar al deze mensen geluisterd wordt’.

De nieuwe onderhandelingen staan in het teken van het oprichten van een investeringshof. Buitenlandse investeerders krijgen hiermee de mogelijkheid om wet- en regelgeving in landen ter discussie te stellen indien democratisch genomen beslissingen investeerders niet bevallen. Landen kunnen zo, buiten nationale rechters om, voor dit hof gedaagd worden met schadeclaims van miljarden tot gevolg.

Oulahsen: “Het is kenmerkend voor dit verdrag dat er tot op heden zo weinig openbaar wordt gemaakt. Dit verdrag gaat namelijk niet over handel, het gaat over het overhevelen van macht naar grote bedrijven ten koste van overheden en burgers. Goed werkende rechtssystemen worden gepasseerd voor een zeer omstreden investeringhof. De democratie wordt met dit verdrag uitgehold’.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats