Studie vindt giftige stoffen in vis uit de wereldzeeŽn


Onderzoek van ĎAnalyse Scrippsí toont veel variabele concentraties van verontreinigende stoffen in vis.

Universiteit van CaliforniŽ - SAN DIEGO

Een nieuwe globale analyse van zeevruchten vond dat vispopulaties in de wereldzeeŽn besmet zijn met industriŽle en agrarische vervuilende stoffen, gezamenlijk bekend als persistente organische verontreinigende stoffen (POP's). De studie van onderzoekers van ĎScripps Institution of Oceanographyí aan het ĎUC San Diegoí berichten ook wat goed nieuws. Concentraties van deze stoffen zijn consistent verminderd in de afgelopen 30 jaar.

De bevindingen gerapporteerd in het tijdschrift ĎPeerJí van 28 januari 2016 zijn gebaseerd op een analyse van de íScrippsí onderzoekers Lindsay Bonito, Amro Hamdoun, en Stuart Sandin die honderden artikelen bestudeerden uit de periode tussen 1969 en 2012. De onderzochte stoffen betroffen oudere chemicaliŽn, zoals DDT en kwik en nieuwere industriŽle chemicaliŽn zoals vlamvertragers en koelvloeistoffen.

"Op basis van de beste gegevens die zijn verzameld uit de hele wereld, kunnen we zeggen dat POP's overal en in alle soorten zeevis teruggevonden worden," zei Scripps bioloog Sandin, co-auteur van de studie.

Hoewel POP's werden gevonden in vis uit alle oceanen van de wereld zeggen de onderzoekers dat de concentraties in de aangeboden zeevis zeer variŽren, waarbij een regio of groep van vis concentraties van POP's kan leveren die variŽren tot het 1000-voudige. Hierbij bleek dat de gemiddelde concentratie van elke klasse POP significant hoger was in 1980 tegenover vandaag met een daling in de concentratie van 15 tot 30 procent per decennium.

"Dit betekent dat de typische vis die wij vandaag verbruiken ongeveer 50 procent van de concentratie van de meeste POP's kan hebben in vergelijking met dezelfde vis geconsumeerd door onze ouders op dezelfde leeftijd als wij nu," zei Bonito, hoofdauteur van de studie. "Maar er is nog steeds een kans een filet op ons bord te krijgen die even erg besmet is als vroeger.Ē

De onderzoekers toetsten de resultaten aan de federale richtlijnen voor zeevruchten consumptie op gebied van veiligheid en vond dat de gemiddelde niveaus van verontreinigende stoffen op of onder de gezondheidsnormen lagen van het ĎU.S. Environmental Protection Agency (EPA)í. Kwik en PCB (polychloorbifenyl) concentraties lagen rond de EPA drempel terwijl de concentraties van DDT veel lager waren dan de voorgeschreven drempelwaarde.

Volgens de auteurs suggereren deze resultaten dat de wereldgemeenschap heeft gereageerd op de oproepen van bijvoorbeeld de ĎStockholm Conventioní i.v.m. het beperken van het vrijkomen van mogelijk schadelijke chemicaliŽn in het milieu.

De auteurs waarschuwen dat, hoewel de concentraties van verontreinigende stoffen in zeevis gestaag afnemen, ze nog steeds vrij hoog blijven en dat het begrijpen van de cumulatieve effecten van tal van blootstellinggen aan verschillende schadelijke stoffen in vis noodzakelijk is om de specifieke risico's voor de consument te bepalen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats