Speelplaatsverf zou gecontroleerd moeten worden om mogelijk gevaar voor de openbare gezondheid te verminderen


UNIVERSITEIT VAN PLYMOUTH

Speelplaatsmateriaal zou regelmatiger gecontroleerd moeten worden om er zeker van te zijn dat giftige metalen in verf geen gevaar vormen voor het publiek en de gezondheid van kinderen, wordt in een studie geadviseerd.

Milieuwetenschappers van de universiteit van Plymouth analyseerden de metaalachtige samenstelling van verf op materiaal van bijna 50 speelplaatsen door heel zuid Engeland, inclusief sommige meer dan 20 jaar oud.

Ze ontdekten een loodgehalte tot 40x hoger dan de toegestane concentraties, naast hogere dan verwachte chroom-, antimoon- en cadmiumgehaltes.

Gepubliceerd in de uitgave Science of the Total Environment, wijst hun onderzoek erop dat de niveaus een aanzienlijk potentieel risico kunnen vormen voor jonge kinderen en ze presenteren een serie aanbevelingen met onmiddellijk effect, waarvan de onderzoekers denken dat speelplaatsexploitanten ze zouden moeten overwegen. Dit zijn:

De oppervlakken zouden regelmatig gecontroleerd moeten worden op conditie, en in het bijzonder op afbladderende en barstende verf:

· Verf in slechte staat zou zorgvuldig verwijderd moeten worden en constructies gestabiliseerd en overgeschilderd met loodvrije verf, of constructies vervangen

· Ouders zouden gewezen moeten worden op het gevaar van zuigen of bijten van kinderen op geverfde onderdelen of het inslikken van verfschilfers

· Strengere controle zou toegepast moeten worden op binnenlandse en geďmporteerde, voor speelplaatsen gebruikte verf, en op constructies met grondverf voordat ze gemonteerd worden.

Dr. Andrew Turner, reader milieuwetenschappen aan de universiteit van Plymouth, leidde het onderzoek. Hij zegt: “Ongemoeid en in tact zijn coatings en hun chemische componenten relatief veilig. Maar zodra de verflaag verslechtert door wrijving of blootstelling aan UV licht en vocht, begint de verf te barsten, schilferen en kalk- en metaalhoudende deeltjes worden in het milieu gemobiliseerd. De gevolgen van lood voor de volksgezondheid, inclusief de impact op de neurologische ontwikkeling van kinderen, zijn goed gedocumenteerd ten aanzien van verfblootstelling in steden en huishoudens.”

Richtlijn A 1977 EC vereist dat alle verf bestaande uit meer dan 5.000 deeltjes per miljoen lood gelabeld moet worden met een waarschuwing dat het niet gebruikt mag worden op oppervlaktes waar kinderen aan kunnen kauwen of zuigen.

In Engeland en andere landen opgenomen aansluitende richtlijnen adviseren dat nieuwe verf loodvrij is of minder dan 2.500 deeltjes per miljoen bevat.

Deze studie laat echter zien dat in sommige gevallen niveaus tot 152.000 looddeeltjes per miljoen geconstateerd werden in leuningen, steunen, handgrepen en omheiningen.

De hoogste concentraties lood, chroom en antimoon kwamen over ’t algemeen voor in gele of rode verf, maar de aantoonbare en zichtbare conditie van de constructie of het oppervlak was geen goede indicator voor de concentratie van gevaarlijke elementen, aangezien sommige speelplaatsen pas in 2009 gebouwd waren.

Dr. Turner voegt toe: “Aangezien de totale toelaatbare dagelijkse opname van lood voor kinderen onder de zes jaar 6 microgram is, wijzen de uitkomsten van deze studie erop dat zeer weinig opname genoeg is voor een mogelijk gevaar voor de gezondheid. En hoewel onze tests gefocust waren op het zuiden van Engeland, is er geen reden om aan te nemen dat de resultaten niet voor de rest van Engeland zouden gelden, en daarbuiten. Het is moeilijk om vergiftiging direct aan verf op speelplaatsmateriaal toe te schrijven, omdat de uitwerking van lood cumulatief is en kinderen blootgesteld kunnen worden aan een massa loodhoudende attributen in huiselijke en stedelijke omgeving. Maar eerder onderzoek naar verhoogde loodgehaltes in bloedspiegels en de inname van verfschilfers heeft er al nadrukkelijk op gewezen dat verf de bron is van vergiftiging.”

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats