balk2.jpg (42734 bytes)

 


Nieuwe studie noemt rol eiwit in tarwe bij ontstekingen bij chronische gezondheidsproblemen


De studie laat zien dat de consumptie van ATI's (amylase-trypsin inhibitors) kan leiden tot ontstekingen, niet alleen van de darmen. Daarbij kunnen ATI's Non-Coeliac Gluten Sensitivity (NCGS), ofwel glutensensitiviteit, veroorzaken.

Wetenschappers hebben ontdekt dat een eiwit in tarwe ontstekingen bij chronische gezondheidsproblemen aanwakkert, zoals multiple sclerose, astma en reumatische artritis, en ook bijdraagt aan de ontwikkeling van glutensensitiviteit.

Terwijl de laatste studies in het algemeen toegespitst zijn op de impact van gluten op onze spijsvertering, focust dit nieuwe onderzoek, gepresenteerd tijdens de UEG Week 2016, op een andere prote´nefamilie die in tarwe gevonden werd, de amylase-trypsine inhibitors (ATI's). De studie laat zien dat de consumptie van ATI's ontstekingbevorderend kunnen zijn in niet alleen het darmweefsel, maar ook in lymfeknopen, nieren, milt en hersenen. Het bewijs duidt erop dat ATI's de symptomen van rheumatoide artritis, multiple sclerose, astma, lupus en niet-alcoholische vette leverziekte verslechtert, alsmede darmontstekingen.

ATI's vormen niet meer dan 4% van de tarweprote´nen, maar ze kunnen sterke immuunreacties teweegbrengen in de darmen die zich kunnen uitbreiden naar ander lichaamsweefsel. Hoofdonderzoeker professor Detlef Schuppan van de Johannes Gutenberg universiteit in Duitsland, legt uit: "Naast hun bijdrage aan de ontwikkeling van darmgerelateerde ontstekingen, geloven we dat ATI's ontstekingen kunnen verergeren bij andere immuun-gerelateerde chronische ziektes buiten de darmen. Het soort darmontsteking bij non-coeliakie glutensensitiviteit is anders dan bij coeliakie, en we denken dat dit niet getriggerd wordt door glutenprote´nen. In plaats daarvan lieten we zien dat ATI's in tarwe, die ook de commerciŰle gluten besmetten, specifieke soorten immuuncellen in de darmen en ander weefsel activeren, en daarmee in principe de symptomen van al aanwezige ontstekingsziektes verergeren".

Van klinische studies wordt nu verwacht dat een start gemaakt kan worden met meer gedetailleerd onderzoek naar de rol die ATI's spelen bij chronische gezondheidsomstandigheden. "We hopen dat dit onderzoek ons kan leiden naar mogelijkheden om een ATI-vrij dieet aan te bevelen dat kan helpen bij verschillende, potentieel ernstige inmmunologische aandoeningen", voegt professor Schuppan toe.

ATI's en Non-Coeliakie Gluten Sensitiviteit

Behalve ontstekingen bij chronische gezondheidheidsaandoeningen buiten de darmen, kunnen ATI's de ontwikkeling van non-coeliakie glutensensitiviteit bevorderen. Deze aandoening is nu een geaccepteerde medische diagnose bij mensen die geen coeliakie hebben, maar baat hebben bij een glutenvrij dieet. Symptomen bij de spijsvertering, zoals buikpijn en onregelmatige stoelgang worden veelvuldig gemeld, wat het lastig maakt voor het uitsluiten van IBS (irritable bowel syndroom, prikkelbare darm syndroom). Andere symptomen dan die van de darmen kunnen echter bijdragen tot een goede diagnose, waaronder hoofdpijn, gewrichtspijn en eczeem. Deze typische symptomen dienen zich aan na de consumptie van glutenrijke voeding en verdwijnen snel met een glutenvrij dieet. Maar toch lijkt gluten de aandoening niet te veroorzaken.

Professor Schuppan hoopt dat het onderzoek ook helpt om non-coeliakie glutensensitiviteit opnieuw te definiŰren naar een meer toepasselijke term. Hij legt uit: "Eerder dan non-coeliakie glutensensitiviteit, wat impliceert dat alleen gluten de ontstekingen veroorzaakt, zou een meer nauwkeurige benaming voor de ziekte overwogen kunnen worden."

Vertaling: Ellen Lam


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


[ Advertentie ]

 

 

 

 


View My Stats