Hoeveel suiker zit er in de vruchtendrank van je kind?


UNIVERSITEIT VAN LIVERPOOL

Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool en collega’s van Action on Sugar hebben de hoeveelheid suiker bepaald in meer dan 200 vruchtensappen die in de reclame op kinderen is gericht. Zij vonden het suikergehalte ‘onacceptabel hoog’.

Het op 24 maart gepubliceerde onderzoek, uitgevoerd door Professor Simon Capewell van het Institute of Psychology, Health and Society van de universiteit, en van Action on Sugar, staat in het online tijdschrift BMJ Open.

Om het suikergehalte te bepalen in de vruchtensappen, 100% natuurlijke sappen en smoothies die specifiek voor kinderen bedoeld zijn, maten de onderzoekers de hoeveelheid ‘vrije suikers’ in 203 standaardporties (200 ml) van merken uit het Verenigd Koninkrijk en van eigen merken uit supermarkten, waarbij de informatie op het etiket werd gebruikt.

Maximum suikergehalte in één drankje
Met ‘vrije’ suikers wordt bedoeld suikers zoals glucose, fructose, sucrose en kristalsuiker, die door de fabrikant worden toegevoegd, plus natuurlijke suikers in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtensapconcentraten, maar niet de van nature voorkomende suikers die in fruit en groenten worden gevonden, die door het lichaam anders worden verwerkt en de energie-inname afremmen.

De resultaten lieten zeer duidelijk zien hoe groot de variatie in de hoeveelheden vrije suikers is, niet alleen tussen verschillende soorten drankjes is maar ook binnen hetzelfde soort product. Bijna de helft van de geteste producten bevatte ten minste de hele dagelijkse aanbevolen maximum hoeveelheid suiker per dag, namelijk 19 gram of vijf theelepels, zo blijkt uit de resultaten.

De resultaten verschijnen voorafgaand aan de strategie voor kinderobesitas van de Britse regering.

Ergste overtreders
Over het onderzoek zegt professor Simon Capewell: “Het toenemende publieke bewustzijn van de nadelige effecten van suiker en suikerrijke dranken op de tanden en het gewicht van kinderen, heeft ervoor gezorgd dat veel ouders kiezen voor schijnbaar gezondere alternatieven zoals vruchtendranken en smoothies. Helaas blijkt uit ons onderzoek dat de ouders zijn misleid. Het suikergehalte in de vruchtensappen, ook in de natuurlijke vruchtensappen en smoothies die zijn getest, is onacceptabel hoog. En smoothies horen tot de ergste overtreders.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en iedere week de column van Ron Fonteine ontvangen ? Abonneer je dan nu op onze nieuwsbrief en ontvang meteen ook het Leefbewust ebook. Je email adres wordt niet aan derden verstrekt en uitsluitend voor deze nieuwsbrief gebruikt.

Aanmelden


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats