FinanciŽle stress kan leiden tot fysieke pijn


Association for Psychological Science

Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in ĎPsychological Science', een tijdschrift van de ĎAssociation for Psychological Scienceí, kunnen mensen die het gevoel hebben dat hun financiŽle vooruitzichten wankel zijn meer fysieke pijn ervaren dan degenen die zich financieel veilig voelen. De bevindingen geven aan dat er een gedeeltelijk verband is met het gevoel van gebrek aan controle over het leven.

"Over het algemeen blijkt uit onze bevindingen dat economische onzekerheid fysiek pijn doet," legt onderzoeker en hoofdauteur van de studie Eileen Chou uit. Chou is verbonden aan de Universiteit van Virginia. "De resultaten van zes studies bevestigen dat economische onzekerheid lichamelijke pijn veroorzaakt, de pijntolerantie reduceert en een over de toog consumptie van pijstillers voorspelt."

Het onderzoek, geleid door Chou en collega Bidhan Parmar (Universiteit van Virginia) en Adam Galinsky (Columbia University), vloeide voort uit een observatie van twee voorkomende trends: De vermeerdering van de economische onzekerheid en de toenemende klachten van fysieke pijn.

De onderzoekers vertrokken van de hypothese dat deze trends eigenlijk kunnen worden gekoppeld. Ze vermoedden dat gevoelens van economische onzekerheid de mensen leiden tot een gebrek aan controle over hun leven, hetgeen op zijn beurt psychologische processen activeert die verband houden met angst en stress. Van deze psychologische processen is aangetoond dat ze vergelijkbare neurale mechanismen delen die pijn genereren.

De eerste bevindingen bevestigden de veronderstelde link. Gegevens uit 2008 van een uitgebreid consumentenpanel van 33,720 personen onthulden dat huishoudens met beide ouders werkloos 20% meer over de toog pijnstillers gebruikten ten opzichte van huishoudens waarin minstens ťťn volwassene werkte. En een online studie met 187 deelnemers gaf aan dat twee maatregelen van economische onzekerheid - de eigen werkloosheid van de deelnemers en een zeker niveau van onzekerheid - aanleiding gaven tot meldingen van pijn, gemeten op een vier punten pijnschaal.

In een ander online studie rapporteerden de deelnemers dat ze tijdens een periode van economische instabiliteit bijna het dubbele van de hoeveelheid fysieke pijn ondervonden dan degenen die zich een economisch stabiele periode herinnerden. Dit patroon van bevindingen bleef zelfs na correctie van andere factoren zoals leeftijd, arbeidssituatie, en negatieve emoties.

Bewijs uit het lab gebaseerde studie suggereert eveneens dat economische onzekerheid gekoppeld is aan de pijngrens. Deelnemende studenten die werden gevraagd om na te denken over een onzekere arbeidsmarkt vertoonden een verlaging van de pijntolerantie, gemeten door hoe lang ze comfortabel hun hand in een emmer ijswater konden houden; studenten aan wie werd gevraagd om na te denken over het invoeren van een stabiele arbeidsmarkt toonden geen verandering in pijntolerantie.

Onderzoekers vonden dat de mate waarin deelnemers controle over hun leven voelden gekoppeld was aan de economische onzekerheid en verslagen van fysieke pijn.

De resultaten benadrukken het belang van het onderscheid tussen subjectieve en objectieve ervaring:

"Subjectieve interpretatie van de eigen economische zekerheid 'heeft cruciale gevolgen boven en buiten die van de objectieve economische status," schrijven Chou en collega's.

Door het ophelderen van de relatie tussen sociale fenomenen, psychologische processen en fysieke ervaringen, reiken deze studies belangrijke inzichten aan voor onderzoekers en beleidsmakers: "Door aan te tonen dat fysieke pijn wortels heeft in de economische onzekerheid en gevoelens van gebrek aan controle, bieden de huidige bevindingen de hoop voor het kortsluiten van de neerwaartse spiraal geÔnitieerd door economische onzekerheid en het produceren van een nieuwe, positieve cyclus van welzijn en pijnloze ervaring , "concluderen zij.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats