Stressvol begin van leven versnelt rijping van sleutelgebied in hersenen van mannelijke muizen


BROWN UNIVERSITY

Intuďtie is het enige wat nodig is om te snappen dat stress in de vroege kindertijd levenslang psychologische problemen kan veroorzaken, maar wetenschappers zijn nog maar net begonnen met te verklaren hoe dat er uitziet in de hersenen. Ze hebben bijvoorbeeld gemerkt dat stress vroeg in het leven de neurale groei verzwakt. Nu blijkt uit een studie met mannelijke muizen die aan stress werden blootgesteld dat een specifiek gebied, de hippocampus, al vroeg vele mijlpalen in de ontwikkeling bereikt – wat eigenlijk neerkomt op snellere rijping in reactie op stress.

De bevindingen uit het onderzoek, dat voor het eerst tekenen van stressgerelateerde vroege rijping in een hersengebied gedurende de ontwikkeling van de muis schets en beschrijft, zouden enige neurowetenschappelijke onderbouwing kunnen geven aan de uitdrukking dat kinderen die al vroeg met tegenslagen te maken krijgen ‘te snel moeten opgroeien.’

Hoofdauteur Kevin Bath, universitair docent cognitieve, linguďstische en psychologische wetenschapen aan de Brown University, zei dat hij graag wilde weten of sommige hersengebieden sneller rijpten, want hij en andere onderzoekers hadden al waarnemingen gedaan bij mensen en knaagdieren die er allemaal op wezen dat bepaalde eigenschappen en processen – zoals door angst gedreven leer- en geheugenprocessen, seksuele ontwikkeling en neurale connectiviteit tussen sommige hersengebieden – juist werden versneld in plaats van afgeremd, na stress vroeg in het leven (ELS; early life stress). Bij een aantal van deze eigenschappen, vooral geheugen- en emotieregulering, is de hippocampus betrokken.

“Er waren verschillende aanwijzingen dat [vroege rijping] misschien inderdaad plaatsvond,” aldus Bath. “We wilden dit zorgvuldig nagaan en een aantal verschillende markers bekijken, niet alleen van de groei, maar ook van de rijpingsprocessen bij deze dieren. En we wilden het niet alleen op het gedragsmatige niveau meten maar ook op het neuromoleculaire niveau.”

Het onderzoek, geschreven door Brown en mede-auteurs Gabriëla Manzano-Nieves en Haley Goodwill, staat online in het tijdschrift Hormones and Behavior.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats