Amerikaanse Indianen met in jeugd opgelopen trauma gevoeliger voor PTSS


DARTMOUTH COLLEGE

Amerikaans-Indiaanse volwassenen die in hun jeugd zijn blootgesteld aan een trauma ontwikkelen vaker een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en een slechte fysieke gezondheid als volwassene, zo blijkt uit een pas verschenen studie in het American Journal of Human Biology. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van Dartmouth College, Washington State University te Spokane en de University of Colorado Anschutz.

Voor het eerst is in dit onderzoek gekeken naar de samenhang tussen vroeg in het leven opgelopen trauma, PTSS en fysieke gezondheid bij Amerikaans-Indiaanse volwassenen. De integrale rol die ervaringen in de jeugd en gebeurtenissen in de omgeving hebben op de gezondheid worden in dit onderzoek aangetoond. De bevindingen zijn vooral belangrijk, omdat bij sommige groepen Amerikaanse Indianen en bij de oorspronkelijke inwoners van Alaska, twee keer zo vaak PTSS voorkomt als in de bevolking als geheel.

“Het is belangrijk dat men begrijpt dat traumatische gebeurtenissen in de vroege jeugd, vaak vanwege structurele ongelijkheden in de maatschappij, een behoorlijk grote impact kunnen hebben op zowel de mentale als fysieke gezondheid later in het leven. Verschillen in de mate van blootstelling aan trauma’s in het vroege leven kunnen daarom bijdragen aan een groot deel van de ongelijkheid betreffende de gezondheid, die we waarnemen onder Amerikaanse Indianen en andere minderheidsgroeperingen, vergeleken met de rest van de bevolking,” zegt hoofdauteur Zaneta M. Thayer, hoogleraar antropologie aan Dartmouth College.

Vertaling: Astrid Zwart


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiersTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media