Chronische stress en angst kunnen de hersenen beschadigen en het risico op ernstige psychiatrische stoornissen verhogen


BAYCREST CENTRE FOR GERIATRIC CARE

Toronto, Canada - Een wetenschappelijke studie waarschuwt dat mensen middelen moeten zoeken om chronische stress en angst te verminderen in hun leven willen ze geen verhoogd risico krijgen op het ontwikkelen van depressie en zelfs dementie.

Onder leiding van het ‘Rotman Research Institute op Baycrest Health Sciences’, onderzocht men aan de hand van reeds bestaande studies de hersengebieden die vooral betrokken worden bij chronische angst, angst en stress bij dieren en mensen.

De auteurs concludeerden dat er eeb "grote overlap” is van neurocircuits in de hersenen in alle drie condities die het verband tussen chronische stress en de ontwikkeling van neuropsychiatrische aandoeningen, waaronder depressie en de ziekte van Alzheimer, kunnen verklaren.

Het ervaren van chronische angst, angst en stress wordt beschouwd als een normaal onderdeel van het leven wanneer het incidenteel en tijdelijk is zoals voor een examen of een sollicitatiegesprek. Echter, wanneer deze acute emotionele reacties vaker voorkomen of chronisch worden, kunnen ze aanzienlijk interfereren met de dagelijkse activiteiten zoals werk, school en relaties. Chronische stress is een pathologische toestand die wordt veroorzaakt door langdurige activatie van de normale acute fysiologische stressrespons, die schade kan aanrichten op het immuunsysteem, de metabole en cardiovasculaire systemen en leiden tot atrofie van de hippocampus van de hersenen (cruciaal voor het lange termijn geheugen en de ruimtelijke navigatie ).

"Pathologische angst en chronische stress zijn geassocieerd met structurele degeneratie en verminderde werking van de hippocampus en prefrontale cortex (PFC), eventueel met een groter risico op neuropsychiatrische stoornissen, zoals depressie en dementie," zei Dr Linda Mah, clinicus wetenschapper aan het ‘Baycrest's Rotman Research Institute’en hoofdauteur van de reviewstudie.

De studie onderzocht recent bewijs uit voorafgaande studies over stress en angst conditioning in diermodellen en neuroimaging studies over stress en angst bij gezonde individuen en in klinische populaties.

Dr. Mah en collega's keken specifiek op belangrijke structuren in het neurocircuit van chronische angst en angst (amygdala, mediale prefrontale cortex, hippocampus), die worden beïnvloed tijdens de blootstelling aan chronische stress. De onderzoekers merkten vergelijkbare patronen op van abnormale hersenactiviteit met chronische angst, angst en chronische stress - in het bijzonder een overactieve amygdala (geassocieerd met emotionele reacties) en een onderactieve PFC (denkgebieden van de hersenen die emotionele reacties helpen reguleren via cognitieve beoordeling). Deze zig-zag relatie werd meer dan tien jaar geleden voor het eerst vastgesteld in een mijlpaal studie door de wereldberoemde neuroloog en depressie onderzoeker Dr Helen Mayberg.

Dr. Mah, assistent professor in de psychiatrie bij de afdeling Geriatrische Psychiatrie aan de Universiteit van Toronto, besloot haar beoordeling met een hoopvolle noot door te suggereren dat door stress geïnduceerde schade aan de hippocampus en PFC "niet helemaal onomkeerbaar hoeft te zijn". Anti-depressieve behandeling en fysieke activiteit zijn beide gevonden om de hippocampus neurogenese te doen toenemen, zei ze.

“In de toekomst moeten we meer onderzoek doen om te bepalen of interventies, zoals lichaamsbeweging, mindfulness training en cognitieve gedragstherapie niet alleen stress kunnen verminderen maar ook het risico op het ontwikkelen van neuropsychiatrische aandoeningen kunnen verlagen,” zei Dr Mah

Deze wetenschappelijke beoordeling volgt kort op een belangrijke studie van Dr. Mah gepubliceerd in het ‘American Journal of Geriatric Psychiatry’ (online gepubliceerd in oktober 2014), die een aantal van de sterkste bewijzen had gevonden dat chronische angst de conversie naar de ziekte van Alzheimer kan versnellen bij mensen waarbij een milde cognitieve stoornis is vastgesteld.

Dr. Alexandra Fiocco, psycholoog aan het Instituut voor Stress en Welzijnsonderzoek, Ryerson University, heeft bijgedragen tot de studie in Current Opinion in Psychiatry. Het werk werd mede ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid en het ‘Long-Term Care AFP Innovation Fund’.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats