Lijdt men ten gevolge van ultraharde geluiden uit het luchtruim?


UNIVERSITEIT VAN SOUTHAMPTON

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Southampton geeft aan dat het publiek zonder hun medeweten wordt blootgesteld aan keiharde geluiden uit het luchtruim.

De studie wees uit dat toenemende blootstelling aan keihard geluid in locaties, zoals stations, musea, bibliotheken, scholen en stadions, er klachten van misselijkheid, duizeligheid, migraine, vermoeidheid en tinnitus ontstonden.

Keihard geluid op openbare plaatsen kan worden gegenereerd op basis van een aantal bronnen, waaronder luidsprekers, deur-sensoren en omroepinstallaties.

Sinds enkele jaren worden door werknemers, die regelmatig blootgesteld zijn aan ultrahard geluid in hun werk via industriŽle installaties voor reinigen en boren, dezelfde negatieve effecten gerapporteerd.

Terwijl er onvoldoende onderzoek naar gedaan wordt om deze link te bevestigen of te ontkennen, wordt in het onderzoek van de auteur Professor Tim Leighton gezegd dat de huidige richtlijnen en onderzoekskennis voor bedrijfspensioenvoorziening veilige niveaus onvoldoende zijn om de huidige massale blootstelling aan grote aantallen mensen te hanteren.

Professor Leighton, van de Universiteit Instituut van Geluid en Trilling Research, zei: "De bestaande richtlijnen zijn onvoldoende om een dergelijk groot publieksrisico als het overgrote deel betrekking heeft op beroepsmatige blootstelling, waar de werknemers zich bewust zijn van de blootstelling, kan er worden gecontroleerd en kan men bescherming dragen. Verder zijn de richtlijnen op basis van de gemiddelde respons van de kleine groep, vaak van volwassen mannen.

"De richtlijnen zijn ook gebaseerd op een onvoldoende basis van bewijs, waarvan de meesten meer dan 40 jaar geleden verzameld werden door onderzoekers die het onvoldoende vonden om richtlijnen af ​​te ronden, waardoor er voorlopige richtlijnen vastgesteld werden. Deze waarschuwing van ontoereikendheid werd ging verloren toen regelgevende instanties en organisaties 'nieuwe' richtlijnen op basis van deze vroege richtlijnen uitgaven en door deze herhaling werd een verkeerde indruk gewekt van de consensus. "

Met behulp van smartphones en tablets, uitgerust met een app die een spectrogram van de microfoon interpretatie produceerde, verzamelde Professor Leighton metingen van zeer hoge frequentie / ultrasone velden (VHF / US) velden in een aantal openbare gebouwen, op een moment dat ze werden bezet door honderden mensen. De bevindingen werden vervolgens geijkt met twee of drie onafhankelijke microfoon en audiogegevens systemen.

Professor Leighton ontdekte dat het publiek blootgesteld werd aan VHF / US niveaus van meer dan 20 kHz, dat is de drempel van de huidige richtlijnen. Hij roept nu op voor verder onderzoek en de productie van een nieuwe reeks richtlijnen op basis van dit onderzoek.

"Personen die zich waarschijnlijk niet bewust te zijn van een dergelijke blootstelling, hebben zelf en hun kinderen last van een aantal negatieve omstandigheden. Uit recente gegevens blijkt dat ťťn op de 20 mensen van 40-49 jaar oud hebben gehoordrempels dat ten minste 20 decibel zijn ( dB) gevoeliger bij 20 kHz dan het gemiddelde 30-39 jaar oud. Bovendien vijf procent van de 5 tot 19 jarigen is gerapporteerd volgens een 20 kHz drempel die is 60 dB gevoeliger dan de mediaan van het hebben 30-39 jaar leeftijdsgroep, "zei hij.

"Het gebrek aan onderzoek betekent dat het niet mogelijk is om het risico voor de volksgezondheid of ongemak te bewijzen of te weerleggen. Het is echter belangrijk dat patiŽnten in staat zijn de werkelijke oorzaak van de symptomen te identificeren of zij aan VHF / US blootstaan of niet . '

Richtlijnen voorgesteld door Professor Leighton zijn onder andere:

Nieuwe richtlijnen moeten niet worden gebaseerd op de selectie van de niveaus die voornamelijk bij oudere richtlijnen worden geciteerd.

Richtlijnen voor beroepsmatige blootstelling mag niet worden toegepast op openbare of inwoner blootstelling, en erkenning moet worden gegeven aan de blootstelling op de lange termijn 'gasten' (in scholen, ziekenhuizen, gevangenissen, het openbaar vervoer bijvoorbeeld).

Studies en nieuwe richtlijnen moeten rekening houden met de afwijking van het gemiddelde van individuen binnen een populatie, en binnen bepaalde demografische subgroepen binnen die populatie.

Onderzoek is nodig om ervoor te zorgen dat de richtlijnen naar behoren rekening houden met de selectie van de nadelige gevolgen die moeten worden geminimaliseerd of voorkomen.

Onderzoek moet worden uitgevoerd om na te gaan of de huidige audiologische praktijken, uitrusting en normen geschikt zijn voor de VHF en ultrasone regimes, en maatregelen om eventuele tekortkomingen te verhelpen en te identificeren.
Een actueel overzicht van moderne apparaten en hun bron niveaus (met behulp van internationale procedures en kalibraties standaard herleidbaar naar primaire standaarden) moet worden uitgevoerd.

Een volledige lijst van de richtlijnen en aanbevelingen van het onderzoek zijn te vinden in de studie, die is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society A.

Vertaling Shanti OnneweerSteun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats