Uit onderzoek blijkt dat ioniserende straling DNA beschadigt en kanker veroorzaakt


Twee karakteristieke patronen van DNA schade ontdekt

WELLCOME TRUST SANGER INSTITUTE

Voor het eerst is het onderzoekers en medewerkers van het Wellcome Trust Sanger Instituut gelukt om twee karakteristieke patronen van DNA schade te identificeren, veroorzaakt door ioniserende straling. Voor doktoren is het nu mogelijk om met deze kenmerkende patronen te kunnen vaststellen welke tumoren door straling veroorzaakt zijn en te onderzoeken of deze afwijkend behandeld moeten worden.

Vandaag gepubliceerd in Nature Communications, zullen de uitkomsten ook bijdragen aan de verklaring hoe straling kanker kan veroorzaken.

Ioniserende straling, zoals gammastralen, röntgenstralen en radioactieve deeltjes, kunnen kanker veroorzaken door beschadiging van het DNA. Hoe dit echter precies gebeurt, of hoeveel tumoren door stralingsschade ontstaan, is onbekend.

Uit eerder kankeronderzoek bleek dat DNA schade vaak een moleculair kenmerk achterlaat op het genoom van een kankercel, bekend als een mutatiekenmerk. De onderzoekers zochten naar mutatiekenmerken bij 12 patiënten met secundaire stralingsgerelateerde tumoren, en vergeleken deze met 319 personen die niet aan straling waren blootgesteld.

Dr. Peter Campbell van het Wellcome Trust Sanger Instituut, die het onderzoek leidde, zegt: "Om erachter te komen hoe straling kanker veroorzaakt, bestudeerden we door straling veroorzaakte kankergenomen met tumoren die spontaan ontstonden. Door de DNA sequenties te vergelijken vonden we twee mutatiekenmerken voor stralingsschade, los van de kankervorm. Daarna controleerden we de uitkomsten met prostaatkankers die wel en niet aan straling blootgesteld waren en vonden weer de twee mutatiekenmerken. Deze mutatiekenmerken helpen ons bij het onderzoek naar DNA schade door hoogenergetische straling."

Vertaling: Ellen Lam


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats