Het is tijd om te stoppen met statines


Wist je dat een statinebehandeling over het algemeen niet in staat is om je leven met meer dan een paar dagen te verlengen? Dit is wat Deense onderzoekers constateerden nadat ze alle statineonderzoeken hadden geanalyseerd waarin de schrijvers het totale aantal sterfgevallen hadden vermeld. Je kunt hier meer over lezen in Canada Free Press. Het artikel zelf is te vinden op BMJ Open.

http://canadafreepress.com/article/77503
http://bmjopen.bmj.com/content/5/9/e007118.full.pdf+html

Het is wel merkwaardig dat de auteurs van verschillende statineonderzoeken niets in hun verslagen melden over het totale aantal sterfgevallen. Waarom niet? Waarschijnlijk omdat er geen verschil was tussen de behandelde groep en de onbehandelde controlegroep. Of misschien omdat er meer mensen waren overleden in de behandelde groep? In plaats daarvan vermelden ze het aantal ‘hartgebeurtenissen’, een diagnose open staat voor allerlei interpretaties en statische manipulaties. Je kunt hierover meer lezen in The People’s Pharmacy

http://www.peoplespharmacy.com/2015/12/21/billion-dollar-drugs-are-dramatically-disappointing/

Ongeveer een jaar geleden publiceerde Professor Harumi Okuyama een artikel in Expert Review of Clinical Pharmacology, samen met zes coauteurs. (Drie va deze auteurs, waaronder Professor Okuyama, zijn lid van THINCS). In dat artikel presenteerden zij sterke aanwijzingen dat statinebehandelingen zowel atherosclerose als hartfalen kunnen veroorzaken. Zoals je waarschijnlijk weet neemt de laatste 10-15 jaar het aantal gevallen van hartfalen enorm toe, vooral in de VS, en de informatie van deze auteurs versterkt het idee dat de oorzaak daarvan het wijdverbreide gebruik van statines is.

http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1586/17512433.2015.1011125
http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1586/17512433.2015.1011125
http://www.thincs.org/

In 2004 werd nieuwe regelgeving van kracht in de EU betreffende klinische proeven. Er werd besloten dat een medicijnproef niet gepubliceerd mocht worden als de proef niet was gemeld door de uitvoerders vóór de start. In figuur 1 in het verslag van Okuyama c.s. tonen de schrijvers aan, dat hoewel uit de proeven bleek dat statines effectief het LDL-cholesterol verlaagden, er geen significante voordelen werden waargenomen in de proeven die na 2004 werden gepubliceerd. De enige conclusie daaruit kan alleen maar zijn dat de medicijnproducenten alleen onderzoeken hebben gepubliceerd met een positieve uitkomst.

Deze bevindingen zouden ertoe hebben moeten leiden dat statinebehandeling onmiddellijk werd gestopt, maar er gebeurde iets, hoewel het verslag al bijna een jaar geleden is gepubliceerd en hoewel velen er kennis van hebben genomen en het hebben becommentarieerd. Als je op Google zoekt met de titel van het onderzoek krijg je meer dan 1300 hits! Lees bijvoorbeeld eens het artikel dat een paar weken geleden in Expres verscheen.

http://www.express.co.uk/news/uk/629541/Two-million-people-statins-needlessly-new-research

In mijn nieuwsbrief van november vertelde ik over het verslag van Edward Archer, waarin hij de vele fouten beschrijft die samenhangen met onderzoeken naar eetgewoontes. Gelukkig wordt de pers steeds kritischer over de aanbevelingen wat voeding betreft. Je kunt nu bijvoorbeeld over Archer’s verslag lezen in de Washington Post en in Medical Express.

http://www.ravnskov.nu/wp-admin/post.php?post=789&action=edit
https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2015/12/18/congress-we-need-to-review-the-dietary-guidelines-for-americans/
http://medicalxpress.com/news/2015-12-dietary-guidelines-lack-scientific-credibility.html

Als je Justin Smith’s onthullende video Statin Nation nog niet hebt gezien, kun je nu DVD’s van zowel deel 1 als 2 kopen. Een levensreddend cadeau voor vrienden of familieleden die statines gebruiken.

http://www.statinnation.net/dvd/statin-nation-dvd
http://www.statinnation.net/statin-nation-ii/

Uffe Ravnskov

PS Ik heb mijn vele websites kortgeleden gereorganiseerd, met een nieuw programma. Ze zijn nu allemaal te vinden via www.ravnskov.nu . Er staan misschien fouten in en als je ernstige vindt, nodig ik je van harte uit om het me te laten weten.


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats