Over de wanhopige statine-aanhangers


Zoals je hebt kunnen lezen in mijn nieuwsbrief van juni hebben we kortgeleden een essay gepubliceerd in BMJ Open, waarin we aantoonden dat mensen van boven de 60 jaar met de hoogste niveaus van “slecht” LDL-cholesterol, het langst leven. In mijn nieuwbrief van oktober vertelde ik ook dat Sir Rory Collins – professor aan de Universiteit van Oxford – en zijn vele door de industrie betaalde collega’s, hierover erg boos waren. Zij publiceerden een lang verhaal in de Lancet, met daarin een lange lijst “bewijzen” die zouden aantonen dat een statinebehandeling de beste en veiligste manier is om hartziekte te voorkomen.

http://www.ravnskov.nu/2016/06/14/2501/
http://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401.full.pdf+html
http://www.ravnskov.nu/october-2016-media-news-misleading-statin-information/
http://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(16)31357-5.pdf

In een recente uitgave van het medische tijdschrift Prescriber hebben drie van mijn collega’s, samen met dr. John Abramson (hoogleraar algemene geneeskunde aan de Harvard Universiteit; schrijver van “Overdosed America”) een korte en veelzeggende reactie gepubliceerd op de vele beweringen, gebaseerd op klinkklare feiten. Gelukkig heeft dit veel aandacht gekregen in de media; in de Daily Mail en The Sun en The Telegraph bijvoorbeeld. Luister ook eens naar twee interviews met Aseem Malhotra door Sky News op YouTube.

https://en.wikipedia.org/wiki/Overdosed_America
http://www.prescriber.co.uk/news/clarity-needed-true-benefits-risks-statins/
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3969692/Now-experts-claim-statins-waste-time-say-studies-cutting-bad-cholesterol-fails-slash-heart-risk.html
https://www.thesun.co.uk/living/2261371/millions-are-needlessly-taking-statins-to-ward-off-heart-attack-due-to-flawed-evidence-of-benefits/
http://www.telegraph.co.uk/news/2016/11/24/lancet-study-statins-fundamentally-flawed-critics-say/
https://www.youtube.com/watch?v=AuhW4e-Ych0&feature=youtu.behttps://www.youtube.com/watch?v=Vf5MwNXq0SIHopelijk zien we nu het einde naderen van het meest schandalige geval van misbruik van de medische wetenschap in de moderne geschiedenis. En zelfs als de “autoriteiten” terugslaan met nog meer misleidende informatie, hebben we wel meer dynamiet klaarliggen.

Uffe Ravnskov
http://www.ravnskov.nu

Vertaling: Astrid ZwartNuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementen


Terug naar het hoofdmenu


Henk Mutsaers


[ Advertentie ]