Vet verliezen en spiermassa verhogen: Wetenschappers pikken in op de 'heilige graal' van dieet en lichaamsbeweging


McMaster University

Onderzoekers van de McMaster University hebben belangrijke nieuwe feiten ontdekt in de zoektocht naar het ongrijpbaar doel van het verliezen van vet zonder verlies van spiermassa; een vaak besproken probleem onder degenen die proberen om hun gewicht te beheersen en hun calorieŽn en eiwitbalans te controleren.

Wetenschappers hebben ontdekt dat het mogelijk is om beide snel te bereiken maar het is niet eenvoudig.

Voor de studie ondergingen 40 jongens gedurende een maand harde lichaamstraining samen met het verminderen van hun normale dieetenergie tot 40%.
"Het was een slopende aangelegenheid", zegt Stuart Phillips, professor in de afdeling Bewegingswetenschappen aan de McMaster en senior onderzoeker. "Deze jongens waren niet in vorm, maar dat was onderdeel van het plan, en we wilden nagaan hoe snel we ze terug in vorm konden krijgen: verliezen van vet met behoud van hun spieren en het verbeteren van hun kracht en conditie," zegt hij.

De onderzoekers verdeelden hun proefpersonen in twee groepen. Beide groepen gingen op een caloriearm dieet; ťťn met hogere niveaus van eiwitten dan de andere. De hogere eiwit groep ervaarde spiergroei - ongeveer 1,2 kg - ondanks het consumeren onvoldoende energie, terwijl de lagere eiwit groep geen spierweefsel zag vermeerderen.

De lagere eiwit groep had tenminste de troost van geen spierweefsel te verliezen, dat is een voorspelbaar resultaat bij het verminderen van calorieŽn zeggen onderzoekers.

"Oefening, vooral gewichtheffen, is een hulp voor spierbehoud zelfs bij een groot calorietekort", zegt Phillips.

Onderzoekers waren geÔntrigeerd omdat de hoge eiwit groep ook meer lichaamsvet verloor.

"We hadden spierretentie verwacht" zei Phillips, "maar waren een beetje verrast door de hoeveelheid extra vetverlies bij de hogere eiwit groep."

De resultaten toonden aan dat de eiwitrijke groep 5,2 kg verloor en de lage eiwitgroep slechts 4 kg. Alle deelnemers werden op grond van de veeleisende oefeningen zes dagen per week, sterker en fitter en over het algemeen voelden zij zich in veel betere vorm.

De onderzoekers waarschuwen echter dat dit regime niet voor iedereen geschikt is.

"We hebben dit programma uitgedokterd voor te zware jonge mannen, hoewel ik zeker weet dat het ook zou werken voor jonge vrouwen. Het is een zwaar programma en niet iets dat duurzaam is of voor mensen op zoek naar een snelle en gemakkelijke oplossing ", zegt Phillips. "Wij controleerden hun dieet, begeleidden hen bij de oefeningen en hielden deze jongens onder onze 'wetenschappelijke' duim voor de vier weken die zij bij ons verbleven.Ē

Phillips en zijn team hopen op een follow-up studie op vrouwen en het verkennen van een andere benadering "een beetje gemakkelijker en veel duurzamer."

De studie werd gepubliceerd in het laatste nummer van ĎAmerican Journal of Clinical Nutritioní.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats