Muziek beluisteren tijdens loopwedstrijden: doen of niet?


Het gebruik van mobiele muziekspelers tijdens loopwedstrijden wordt vaak in vraag gesteld en soms zelfs verboden. Onderzoek aan de UGent tracht uit te vissen in hoeverre muziek het loopgedrag kan 'boosten' en of het steek houdt om muziek uit professionele competities te bannen.

In mei 2016 werden 48 lopers gediskwalificeerd nadat ze muziek beluisterden tijdens hun deelname aan een 10k loopwedstrijd in Hull, Engeland. Ook in the Verenigde Staten verbood men een tijd lang het gebruik van mobiele muziekspelers. Momenteel zijn deze enkel nog aan banden geslagen wat professionele competitie betreft waarbij er prijzengeld of medailles aan te pas komen. Maar houden dergelijke reglementen wel steek?

Het effect van muzikale parameters

Onderzoek aan de UGent toonde reeds aan dat onhoorbare acceleraties in het tempo van de muziek de pasfrequentie van de loper kunnen opdrijven. Ook andere universiteiten die de invloed van muzikaal tempo op sporten van cyclische aard bestudeerden, gaven aan dat snellere muziek het tempo van onder meer roeiers en fietsers kan opdrijven.

Naast tempo kunnen ook andere muzikale parameters ons loopgedrag be´nvloeden. Zo ontdekte men aan de UGent dat de energie van de muziek, maar ook specifieke karakteristieken gerelateerd aan de toonhoogte, loop-en wandelgedrag kunnen stimuleren.

Intensiteit van de inspanning

De intensiteit van de inspanning is echter wel van groot belang, aangezien het effect van de muziek doorgaans afneemt bij een toenemende intensiteit van de geleverde prestatie. Wanneer de fysieke inspanning toeneemt en de fysiologische prikkels bijgevolg te groot worden, verschuift de aandacht van de sporter waardoor muziek steeds minder effect heeft. Aangezien het gros van het onderzoek van muziek op sportprestaties recreatieve sporters testte, is dus nog steeds de vraag of muziek er op een topniveau ook nog in slaagt om nog steeds enig effect op de prestatie uit te oefenen.

Conclusie

Het staat dus vast dat muziek loopprestaties (en tevens bij andere cyclische sporten) kan stimuleren. De vraag is of dat echter wel nog steeds het geval is op het hoogste niveau. Verder onderzoek tracht hier uitsluitsel over te geven, maar ondertussen is het verbod op muziekspelers tijdens competities waarbij prijzengeld in de macht te slepen valt dus zeker niet volledig uit de lucht gegrepen.


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats