Waarom wij ons suf voelen na het slapen op een vreemde plaats


Cell Press.

Wanneer mensen voor de eerste keer slapen op een onbekende plaats - een hotelkamer,bijvoorbeeld - hebben ze vaak het gevoel alsof ze niet uitgeslapen zijn. Onderzoekers rapporteren in het tijdschrift ‘Cell Press Current Biology’ van 21 april de reden ontdekt te hebben: in die omstandigheid slaapt één hersenhelft meer dan de andere.

"Wij weten dat zeedieren en sommige vogels een unihemispherische slaap vertonen, één helft wakker en de andere in slaap", zegt Yuka Sasaki van de ‘Brown University’. Terwijl het menselijk brein niet dezelfde mate van asymmetrie vertoont zoals de hersenen van zeedieren, suggereren de nieuwe bevindingen dat "onze hersenen een miniatuur systeem zijn van wat walvissen en dolfijnen hebben”.

Onderzoekers hebben lang erkend dat mensen de eerste nacht op een nieuwe locatie slecht slapen, een fenomeen dat bekend staat als het eerste nachteffect. Als gevolg daarvan negeren slaapwetenschappers meestal de gegevens van de eerste nacht dat een persoon slaapt in het lab bij het analyseren van slaapgegevens.

Sasaki en haar collega's Masako Tamaki, Ji Won Bang en Takeo Watanabe, wilden weten waarom dat slecht slapen voorkomt. Om dit te vinden gebruikten ze geavanceerde neuroimaging technieken om de slapende hersenen te analyseren.

De beelden onthulden iets wat ze niet hadden verwacht: tijdens de eerste nacht van de slaap vertoonden de twee hersenhelften verschillende patronen van activiteit. Eén hersenhelft sliep lichter dan de andere. Om redenen die de onderzoekers nog niet begrijpen was de linkerkant van de hersenen het meeste wakker.

De mate van assymmetrie in de hersenen hield verband met de moeilijkheid dat een persoon in slaap viel, een kritisch gegeven bij het eerste nachteffect. Belangrijk is dat de kant met beperkte diepte van slaap een hogere respons voor geluiden vertoonde. Die asymmetrie waargenomen tijdens de eerste nacht van de slaap was niet evident in de daaropvolgende slaapsessies.

Sasaki zegt dat mensen in staat zijn om dit effect te verminderen door het meenemen van hun eigen kussen of door het verblijven in hotels met dezelfde accommodaties. Het is ook mogelijk dat mensen die vaak op nieuwe plaatsen slapen leren om deze nachtbewaking uit te schakelen.

“Menselijke hersenen zijn zeer flexibel," zegt ze. "Mensen die dus vaak op nieuwe plaatsen slapen, slapen niet noodzakelijkerwijs slecht."

Ze zegt dat hun lab nu probeert tijdelijk het "wakker" deel van de hersenen uit te schakelen door transcraniële magnetische stimulatie om te zien of de slaap verbetert.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats