Onderzoek toont aan: gebrek aan slaap verhoogt op lange termijn het risico op emotionele stoornis bij kind


UNIVERSITY OF HOUSTON

Als je vraagt naar de manier waarop slaapgebrek de emoties kan beïnvloeden, krijg je als antwoord meestal dat je er chagrijnig, duf en slechtgehumeurd van wordt. Er worden heel wat grappen gemaakt over hoe slaapgebrek de aardigste mensen in een soort Jekyll en Hyde verandert, maar een tekort aan slaap kan wel heel wat serieuzere gevolgen hebben dan wat prikkelbaarheid, moeite met concentreren en ongeduld.

Cadice Alfano, een klinisch psycholoog en universitair hoofddocent psychologie aan de Universiteit van Houston, zegt dat kinderen met te weinig slaap of met een onderbroken nachtrust vaker depressies en angststoornissen ontwikkelen later in hun leven. De studie, gefinancierd door een subsidie van het Amerikaanse National Institute of Mental Health (NIMH, een onderdeel van het NIH), probeert de studie in kaart te brengen hoe slaapgebrek in de jeugd precies de kans op emotionele aandoeningen later in het leven vergroot.

“We willen vooral graag begrijpen hoe kinderen emotionele ervaringen beoordelen, uiten, reguleren en zich later herinneren, zowel als ze voldoende slaap krijgen, als wanneer dat niet zo is,” zegt Alfano, de hoofdonderzoeker van de studie en directeur van het Sleep and Anxiety Center in Houston (SACH). “We concentreren ons op kinderen, omdat slaapgewoontes en -patronen, net als problemen met angst en depressie, zich vroeg in het leven ontwikkelen en lang kunnen duren.”

Alfano en haar collega-onderzoeker Cara Palmer, postdoc bij SACH, onderscheiden duidelijke emotionele processen, die – als ze worden verstoord door slecht slapen – kinderen gevoelig maken voor het ontwikkelen van angst en depressie. Om deze cognitieve, gedragsmatige en lichamelijke risicopatronen voor emotionele problemen te kunnen vastleggen, beperkten zij tijdelijk de slaap van 50 pre-puberale kinderen van tussen de 7 en 11 jaar.

Hun bevindingen laten zien dat onvoldoende slaap invloed heeft op de emotionele gezondheid van de kinderen, niet alleen omdat het voor meer negatieve emoties zorgt, maar ook doordat het veranderingen teweegbrengt in positieve emotionele ervaringen. Na slechts twee nachten slecht slapen bijvoorbeeld, beleven kinderen al minder plezier aan positieve dingen, reageren ze er minder op en kunnen ze zich later moeilijker details herinneren van deze positieve ervaringen. Als hun normale slaapgewoontes wat slaapduur betreft echter voldoende zijn, hebben de kinderen minder last van deze emotionele effecten.

“Een gezonde nachtrust is essentieel voor het psychologische welbevinden van kinderen,” zegt Alfano. “Constant slecht slapen kan uiteindelijk leiden tot depressie, angst en andere emotionele problemen. Daarom moeten ouders slaap zien als een essentieel onderdeel van de algehele gezondheid, net als voeding, tandenpoetsen en fysieke activiteit. Als je kind er moeite mee heeft ’s ochtends wakker te worden of als het overdag slaap heeft, dan is de slaap die het ’s nachts krijgt waarschijnlijk niet voldoende. Dit kan komen door verschillende oorzaken, zoals te laat naar bed gaan, onrustig slapen of een inconsistent slaapritme.”

Volgens Alfano is het bestuderen van het verband tussen slaapverstoringen in de jeugd en het slecht kunnen verwerken van emotionele processen van het grootste belang, omdat dit de periode is waarin de systemen voor slaap- en emotieregulatie zich ontwikkelen. De verhoogde behoefte aan slaap en de grotere hersenplasticiteit bij kinderen wijzen erop dat dit een cruciale tijd is, die een mogelijkheid voor vroege interventie biedt. De gecombineerde maatschappelijke kosten van angststoornissen en depressie worden geschat op meer dan 120 miljard dollar per jaar, wat de noodzaak nog eens onderstreept van vroege opsporing van risicofactoren en effectieve behandelingsmethoden.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats