Gebruik van sociale media door jonge volwassenen in verband gebracht met slaapstoornissen


UNIVERSITEIT VAN PITTSBURGH SCHOOLS OF THE HEALTH SCIENCES

Jonge volwassenen die overdag veel tijd besteden aan sociale media of dit wekelijks regelmatig checken hebben meer kans op slaapstoornissen dan hun leeftijdgenoten die minder gebruik maken van sociale media, volgens een nieuw onderzoek door de universiteit van Pittsburgh School of Medicine.

Online gepubliceerd en gepland voor de april uitgave van het blad Preventive Medicine, benadrukt men in het onderzoek dat dokters zouden moeten overwegen hun jong volwassen patiŽnten te vragen naar hun sociale media gewoontes als zij slaapproblemen hebben. Het onderzoek werd ondersteund door de National Institutes of Health (NIH).

"Dit is een van de eerste bewijzen dat het gebruik van sociale media daadwerkelijk invloed kan hebben op de slaap," zegt hoofdauteur Jessica C. Levenson, PhD, postdoctoraal onderzoeker bij Pittsburgh's Department of Psychiatry. "En het onderzoekt op unieke manier de associatie tussen sociale media en slaap bij jonge volwassenen die onbetwist de eerste generatie is die opgroeit met sociale media."

In 2014 voerden dr. Levenson en haar collega's een steekproef uit onder 1.788 Amerikaanse volwassenen in de leeftijd 19-32 d.m.v. vragenlijsten om het gebruik van sociale media vast te stellen en gebruikten een beproefd meetsysteem voor slaapstoornissen.

De vragenlijsten gingen over de 11 meest populaire sociale media platforms op dat moment: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine en LinkedIn.

De deelnemers gebruiktn de sociale media in totaal gemiddeld 61 minuten per dag en bezochten diverse sociale media accounts 30 keer per week. Vastgesteld werd dat bijna 30% van de deelnemers leed aan ernstige slaapstoornissen.

De deelnemers die de meeste tijd besteedden aan sociale media gedurende de hele week hadden drie keer meer kans op slaapstoornissen vergeleken met degenen die er het minst gebruik van maakten. En deelnemers die alleen overdag de meeste tijd besteedden op sociale media hadden twee keer meer kans op slaapstoornissen, vergeleken met leeftijdgenoten die minder tijd besteedden aan sociale media.

"Dit geeft aan dat de frekwentie van sociale mediagebruik meer kans geeft op het voorspellen van slaapstoornissen dan de tijd over het geheel genomen die aan sociale media besteed wordt," legt dr. Levenson uit. "Als dit het geval is, dan zouden interventies die het obsessief 'checking' gedrag terugbrengt het meest effectief zijn."

Senior auteur Brian A. Primack, MD, PhD en assistent vice-kanselier gezondheid en samenleving in Pittsburgh's Schools of the Health Sciences, benadrukt dat meer onderzoek nodig is, vooral om vast te stellen of het gebruik van sociale media bijdraagt aan slaapstoornissen, of slaapstoornissen bijdragen aan het gebruik van sociale media - of allebei.

Bijvoorbeeld, sociale media kan de slaap verstoren:

Als het de slaap vervangt, omdat de gebruiker laat opblijft om foto's op Instagram te plaatsen.

Als het emotionele, cognitieve of fysiologische prikkeling veroorzaakt, omdat men verwikkeld is in een ruzieachtige discussie op Facebook.

Als het de dag- en nachtritmes verstoort door het heldere licht van de sociale media apparatuur.

Aan de andere kant zouden jonge volwassenen die slaapproblemen hebben vervolgens sociale media gebruiken als een prettige manier om tijd aan te besteden als ze niet in slaap kunnen komen of niet verder kunnen slapen.

"Het kan ook zo zijn dat beide veronderstellingen juist zijn," zegt dr. Primack, tevens directeur van het Center for Research on Media, Technology and Health van de universiteit van Pittsburgh. "Slaapprobemen kunnen leiden tot meer gebruik van sociale media, wat weer tot meer problemen leidt om in slaap te komen. Deze cyclus kan juist problematisch zijn bij sociale media, omdat de screentijd in veel gevallen interactief is, dus stimulerend en belonend, en daardoor mogelijk schadelijk voor de slaap."

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats