Gewicht en voeding voorspellers van de slaapkwaliteit


Volwassenen met overgewicht brengen meer van hun slaap door in REM-fase, zegt Penn Medicine studie.

Universiteit van Pennsylvania School of Medicine

DENVER - ". Het oude gezegde "je bent wat je eet," kan beter worden vervangen door “uw slaap is het gevolg van wat je eet”. De lichaamssamenstelling en de calorie-inname kunnen de tijd doorgebracht in specifieke slaapstadia beïnvloeden, althans volgens de resultaten van een nieuwe studie (abstract 0088) van onderzoekers aan de Perelman School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania, die op SLEEP 2016, de dertigste jaarlijkse bijeenkomst van de Associated Professional Sleep Societies LLC, zal worden voorgesteld.

Voor de studie brachten 36 gezonde volwassenen twee opeenvolgende nachten van 10 uur door in bed in het ziekenhuis van de Universiteit van Pennsylvania. Polysomnography- die fysiologische veranderingen die optreden tijdens de slaap registreert - werd opgenomen op de tweede avond. Lichaamssamenstelling en verbruik van de rustenergie werden beoordeeld op de ochtend na de eerste nacht van de slaap. Inname van eten en drinken werd elke dag geregistreerd.

Het Penn team ontdekte dat de body mass index (BMI), het vetpercentage en het rustenergieverbruik geen significante voorspellers waren van de slaapduur maar dat volwassenen met overgewicht een hoger percentage van de tijd doorbrachten in de rapid-eye movement (REM) fase van de slaap - wanneer dromen voorkomen en een snellere hartslag en ademhaling en minder herstellende slaap plaatsvindt.

De groep vond ook dat een verhoogde eiwitinname minder fase 2 slaap voorspelde - de periode waarin iemands hartslag en ademhaling relatief normaal zijn en zijn/haar lichaamstemperatuur lichtjes daalt - en meer REM-slaap.

"In een cultuur van toenemende druk om te slapen om de productiviteit te handhaven, draagt dit onderzoek bij tot de kennis over hoe levensstijl de kwaliteit van onze slaap kan beïnvloeden", zegt Andrea M. Spaeth, PhD, postdoctoraal onderzoeker en hoofdauteur van de studie .

Veel van deze kennis komt van dezelfde onderzoekers. Uit een Pennstudie van 2013 bleek dat de late slapers en met chronische slaapbeperking gevoeliger zijn voor gewichtstoename als gevolg van de verhoogde consumptie van calorieën tijdens de nachtelijke uren. Een studie uit 2015 van de groep vond dat minder laat eten kan helpen bij het intomen van tekorten aan concentratie en alertheid die slaaptekort begeleiden.

Toekomstig onderzoek is nodig om na te gaan of het veranderen van de eiwitinname de duur van de REM-slaap verandert en om de biologische mechanismen achter deze relatie te vinden.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats