Kort slapen verhoogt bloedlipiden samenhangend met honger en stemming bij mensen vóór (maar niet na) training


Chronisch slaapgebrek staat in verband met een verhoogd risico op overgewicht en obesitas. Uit voorgaande studies blijkt dat gezonde deelnemers die slaapgebrek hebben meer eten, slechte voedselkeuzes maken en hunkeren naar meer calorierijke voedingsmiddelen. Een team aan de Uppsala Universiteit heeft onderzocht hoe het niveau van endocannabinoïden – die zich aan dezelfde receptoren binden als cannabis – worden beïnvloed door een korte slaapduur en of intense training kan zorgen voor een matigend effect.

“Voorgaande studies toonden veranderingen aan in de niveaus van sommige hongerhormonen na slaapgebrek, maar de resultaten zijn niet eenduidig en de hormonen die een hedonistische voedselinname teweegbrengen zijn minder goed onderzocht. Bovendien is het momenteel nog onbekend of lichaamsbeweging – hoewel het veel gunstige effecten heeft – de effecten van slaapgebrek op verschillende hormonale routes kan verminderen,” zegt hoofdauteur van de studie dr. Jonathan Cedernaes van de Uppsala Universiteit.

In het nieuwe onderzoek, dat verscheen in het tijdschrift Psychoneuroendocrinoloy, werd gezonde deelnemers met een normaal gewicht gevraagd om in twee afzonderlijke gevallen drie achtereenvolgende nachten in een slaaplaboratorium te slapen. Na drie nachten normale slaap werden zij onderzocht en vervolgens, na drie nachten met maar vier uur slaap per nacht, nogmaals. Maaltijden en activiteitenschema’s werden tijdens het verblijf in het lab gestandaardiseerd en er werd herhaaldelijk bloed afgenomen om de hoeveelheid endocannabinoïden in het bloed te meten. Dit werd ook weer gedaan op de laatste dag, zowel vóór als na een korte intensieve training.

De onderzoekers constateerden dat het niveau van 2-arachidonoylglycelrol (2AG) – de meest voorkomende endocannabinoïde in de hersenen – ongeveer 80% hoger was na de nachten met weinig slaap, vergeleken met de normale slaapsessies. Terwijl de deelnemers trainden steeg het gehalte aan 2AG nog eens bijna met de helft, ongeacht of de deelnemers drie normale nachten slaap hadden gehad of maar vier uur per nacht.

“Zoals wij en anderen al eerder aantoonden, verhoogt slaapgebrek het subjectieve hongergevoel, vergeleken met de uitgeruste toestand. Gezien de hongerbevorderende en hedonistisch-eten-bevorderende rol van endocannabinoïden, kan dit een verklaring zijn voor waarom dat zo is. We zagen overigens ook lagere stressniveaus na de training bij de groep met slaapgebrek, wat zou kunnen komen door de waargenomen verhoging van endocannabinoïden die optreedt tijdens de trainingen,” zegt senior auteur en universitair docent Christian Benedict.

“Het is opmerkelijk dat de deelnemers bij slaaponthouding dezelfde verhoging in endocannabinoïden-niveaus vertoonden na intense lichaamsbeweging. Van endocannabinoïden wordt aangenomen dat zij zowel de ‘runner’s high’ als minstens een paar van de beschermende neurologische effecten van lichaamsbeweging teweeg kunnen brengen. Daarom zou dit kunnen betekenen dat lichaamsbeweging, zelfs in een toestand van chronisch slaapgebrek, gelijksoortige centraal actieve en mogelijk neurobeschermende effecten heeft als in toestand van voldoende slaap. Dit is een belangrijk gebied voor verder onderzoek, aangezien wij en anderen hebben geconstateerd dat een korte slaapduur op zichzelf wel schadelijk kan zijn voor de hersenen en dat het op den duur het risico op bijvoorbeeld Alzheimer kan verhogen,” aldus Jonathan Cedernaes.

Vertaling: Astrid Zwart


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats