Veel licht overdag vermindert het effect van blauw licht schermen op de nachtrust


Universiteit van Uppsala.

Het gebruik van smartphones en tablet-computers in de avonduren is al eerder in verband gebracht met slaapstoornissen. Een nieuwe studie aan de Universiteit van Uppsala toont nu aan dat blootstelling aan daglicht een veelbelovende manier is om slaapstoornissen, geassocieerd met 's avonds gebruik van elektronische apparatuur, te bestrijden. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Sleep Medicine.

Van het gebruik van blauw licht emitterende toestellen tijdens de avonduren is aangetoond de slaap te verstoren. In een nieuwe studie van de Universiteit van Uppsala hebben neurowetenschappers Christian Benedict en Frida Rångtell getracht om de effecten op de slaap van avondlezen op een tablet te onderzoeken na blootstelling overdag aan helder licht.

"Onze belangrijkste bevinding was dat na blootstelling aan helder licht overdag, het gebruik ’s avonds van een lichtgevend tablet gedurende twee uur geen invloed had op de slaap van de jonge studenten', zegt Frida Rångtell, hoofdauteur en promovendus bij de afdeling Neurowetenschappen aan de Universiteit van Uppsala .

'Onze resultaten suggereren dat blootstelling aan licht tijdens de dag, bijv. door middel van activiteiten in de buitenlucht of lichte ingrepen in kantoren, kunnen bijdragen aan de bestrijding van slaapstoornissen tengevolge van blauw licht 's avonds. Alhoewel niet onderzocht in onze studie moet er echter worden op gewezen dat het gebruik van elektronische apparatuur voor het controleren van zakelijke e-mails of sociale netwerk accounts voor het inslapen, kan leiden tot slaapstoornissen als gevolg van de emotionele opwinding, zegt senior auteur Christian Benedict, universitair hoofddocent bij de afdeling Neuroscience.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu 

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats