Neusspoeling kan chronische sinusproblemen oplossen; stomen niet effectief


CANADIAN MEDICAL ASSOCIATION JOURNAL

Bij patiënten die het advies kregen om een chronische neusverstopping te behandelen met een neusspoeling, of neusirrigatie – een populaire niet-farmacologische behandeling – verbeterden de symptomen, maar dat gold niet voor het inhaleren van stoom, volgens een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek dat is verschenen in het tijdschrift CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Meer dan 25 miljoen mensen in de VS en ongeveer 2,5 miljoen Canadezen lijden aan chronische rhinosinusitis, ofwel ontsteking van de neus en de neusbijholten; zodanig dat het de kwaliteit van leven aantast. Om de symptomen te verlichten wordt vaak geadviseerd om te stomen of de neus te spoelen, als een alternatief voor een behandeling met antibiotica, die vaak niet goed werken en bijdragen aan resistentie tegen antibiotica.

Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk voerden een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek uit naar de effectiviteit van het advies van eerstelijnsartsen om neusirrigatie toe te passen of stoom te inhaleren bij chronische sinusitis. De studie werd uitgevoerd onder 871 patiënten uit 72 eerstelijns dokterspraktijken in Engeland, die willekeurig werden ingedeeld in groepen die één van de vier volgende vier behandelingen kregen: de gebruikelijke zorg; dagelijkse neusspoelingen met een zoutoplossing, ondersteund door een demonstratievideo; dagelijks stomen; of een gecombineerde behandeling van beide interventies.

“Het bleek dat zelfs een zeer korte interventie, waarbij een video werd getoond met uitleg over het gebruik van een zoutoplossing bij een neusspoeling, de symptomen al kon verlichten. Ook bleek dat dit er al voor zorgde dat mensen het minder snel nodig vonden om een dokter te raadplegen, en dat de hoeveelheid zelfzorgmedicijnen (zonder doktersrecept verkrijgbaar) die nodig waren ook al afnam,” aldus Dr. Paul Little van de Primary Care and Population Sciences Unit aan de University of Southampton in Engeland.

Patiënten die de instructie kregen om de neusspoeling te gebruiken bleken na 3 en na 6 maanden verbeteringen te ervaren, gemeten naar de Rhinosinusitis Disability Index. Stomen leek de symptomen van sinusitis niet te verlichten.

“We zagen potentieel belangrijke veranderingen op andere gebieden. Met name dat er minder hoofdpijn werd gemeld door deelnemers in de groep van neusspoelingen dan in andere groepen, dat zij minder zelfzorgmedicijnen gebruikten en minder van plan waren een volgende keer een arts in te schakelen,” schrijven de onderzoekers. “Hoewel er geen significant verschil is waargenomen in doktersbezoek of antibioticagebruik – zoals te verwachten valt in een onderzoek dat maar 6 maanden beslaat – zijn onze bevindingen wel belangrijk op de langere duur, omdat antibioticagebruik het risico op antimicrobiële resistentie verhoogt.”

Aangezien de impact minder groot was dan in eerdere studies, waarbij een intensievere begeleiding was ingezet bij de neusirrigatie, menen de schrijvers dat er meer onderzoek nodig is om na te gaan hoeveel begeleiding er nodig is voor de patiënten.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Terug naar het hoofdmenu 

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats