Start programma om oneigenlijk gebruik psychofarmaca terug te dringen


'Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca' is het nieuwe landelijke programma om bewuster om te gaan met gedragsmedicatie bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Vandaag komen 250 artsen, psychologen, orthopedagogen, bestuurders, beleidsmakers, zorgprofessionals, medewerkers van zorgkantoren en mantelzorgers bij elkaar voor de startbijeenkomst.

Bekijk de publicatie op: www.vilans.nl

CliŽnten in de ouderen- en gehandicaptenzorg krijgen regelmatig psychofarmaca ofwel gedragsmedicatie als ze probleemgedrag vertonen. Vaak onnodig, want er zijn voldoende alternatieven beschikbaar. Uit de pilot die Vilans eerder deed met vier organisaties bleek dat het afbouwen van psychofarmaca met veel minder problemen gaat dan vaak van te voren verwacht.

Bewust gebruik psychofarmaca
Doel van het nieuwe programma 'Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca' is om het oneigenlijk gebruik van psychofarmaca terug te dringen. Vilans werkt daarin samen met onderzoekers van het UMCG en het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie. Vandaag is de aftrap.

Grote invloed op kwaliteit van leven van cliŽnten
In het filmpje dat Vilans maakte voor de start van vandaag is te zien dat bewust gebruik van psychofarmaca enorm veel kan opleveren voor de kwaliteit van leven van een cliŽnt. Eťn mevrouw kon na afbouw zelfs weer gewoon lopen, iets wat daarvoor niet mogelijk was door verkrampte spieren. Het filmpje is te bekijken op www.vilans.nl

10 uitgangspunten voor gebruik psychofarmaca bij probleemgedrag
Tijdens de startbijeenkomst van vandaag geven Vilans en de onderzoekers uitleg over het programma. Ook vindt de officiŽle overhandiging aan het veld plaats van de 10 uitgangspunten voor het gebruik van psychofarmaca bij probleemgedrag. Deze uitgangspunten zijn tot stand gekomen in samenwerking met experts uit de ouderen- en gehandicaptenzorg. Het overzicht is bedoeld voor zorgmedewerkers, beleidsmedewerkers, kwaliteitsfunctionarissen, managers en andere personen werkzaam in de intramurale ouderenzorg.

Toolkit bewust gebruik psychofarmaca
30 zorgorganisaties worden intensief begeleid en gemonitord. Daarnaast kunnen organisaties zelf aan de slag. Vilans ontwikkelde voor het programma een toolkit voor zorgprofessionals. Ook organisaties die niet deelnemen aan het programma kunnen de toolkit, die gedurende het programma wordt aangevuld, gebruiken.

De toolkit voor de ouderenzorg is te vinden op het kennisplein van Zorg voor Beter: www.zorgvoorbeter.nl/psychofarmaca

De toolkit voor de gehandicaptensector vindt u op: www.kennispleingehandicaptensector.nl/psychofarmaca


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats