Hoe we grip kunnen krijgen op potentiŽle risicoís door gemorste vloeistof als gevolg van Ďfrackingí


AMERICAN CHEMICAL SOCIETY

De laatste discussies rond hydraulisch fractureren (fracking) in Florida en CaliforniŽ gaan, in essentie, over water. Veel aan fracking gerelateerde morsingen zijn geregistreerd, en tegenstanders zeggen dat zulke incidenten onaanvaardbare gevaren vormen voor de watervoorziening. Maar de kwestie is beladen met onzekerheden. Wetenschappers beoordelen wat er bekend is over de vloeistoffen in de uitgave Environmental Science & Technology van de American Chemical Society en concluderen dat, om tot een volledige beoordeling te komen over de potentiŽle risicoís, volledige openheid vereist is over de samenstelling van fracking vloeistoffen.

De laatste jaren heeft de uitbreiding van fracking gezorgd voor lagere energiekosten voor de afnemers en er wordt de komende jaren een voortgaande groei verwacht, meldden experts. Maar de mengsels waarmee de schaliestructuren opengebroken worden om gas- en oliereserves te winnen krijgen steeds meer kritiek. Terwijl vele als veilig beschouwd worden, is bekend dat sommige mengsels gifstoffen en carcinogenen bevatten. En er zijn mengsels die door gas- en oliebedrijven voor fracking operaties gebruikt worden waarover zij geen publieke openheid geven. Maar in een recent kritisch artikel geven Martin Elsner en Kathrin Hoelzer verschillende redenen waarom deze bedrijven alle samenstellingen zouden moeten vastleggen.

De onderzoekers zeggen dat transparantie de verbetering van deze operaties een eind op weg kan helpen. Onder de vele voordelen, zou volledige openheid mogelijkheden kunnen bieden voor betere controle op potentiŽle besmetting van waterwegen. Het kan ook helpen bij de beoordeling van nieuwe mengingen die kunnen ontstaan door ondergrondse chemische reacties. Hoewel sommige vloeibare toevoegingen in het begin niet direct giftig zijn, kunnen zij reageren op andere substanties als ze eenmaal in een bron geÔnjecteerd zijn en een mogelijk nieuw, gevaarlijk product vormen, legt het team uit.

Een complete opsomming van de samenstellingen kan ook bijdragen aan een verbeterde verwerking van afvalwater a.g.v. fracking werkzaamheden om potentiŽle gifstoffen te verwijderen voordat zij grondwater, rivieren en meren kunnen besmetten. Naast het op de hoogte zijn van het startmateriaal, zeggen de onderzoekers dat het catalogiseren van de van nature voorkomende mengsels die uit ondergrondse depots in de vloeistoffen sijpelt, cruciaal is.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats