Tai Chi blijkt haalbaar en gunstig voor veteranen met PTSS


BOSTON Universitair Medisch Centrum

(Boston) - Veteranen met de symptomen van posttraumatische stress-stoornis (PTSS) die deelnamen aan Tai Chi zouden het niet alleen aanbevelen aan een vriend, maar vonden ook dat de oude Chinese traditie hen geholpen heeft bij het beheersen van opdringerige gedachten, problemen met concentratie en fysiologische opwinding.

De bevindingen, die in het tijdschrift BMJ Open verschenen, zijn de eerste die de haalbaarheid, kwalitatieve feedback en tevredenheid in verband met Tai Chi voor deze populatie onderzochten.

Algemeen wordt het risico op PTSS geschat op 8,7 procent. Onder veteranen is het risico hoger met een schatting van 23,1 procent. PTSS en de symptomen worden vaak chronisch en worden geassocieerd met een verlies aan fysiek, financieel en psychisch welbevinden.

Tai Chi is een sierlijke vorm van een serie bewegingen uitgevoerd op een langzame, gerichte wijze begeleid door diepe ademhaling en mindfulness. Naast het verlenen van grotere flexibiliteit, sterkte en pijnbestrijding, zijn er aanwijzingen dat Tai Chi de slaap verbetert en depressie en woede vermindert.

Zeventien veteranen met posttraumatische stress symptomen namen deel aan een vier-sessie introductie Tai Chi programma. Na de laatste sessie rapporteerden de deelnemers gunstig over het programma. Bijna 94 procent waren zeer of tevreden en alle deelnemers gaven aan dat zij zouden willen deelnemen aan toekomstige Tai Chi programma's en het zouden aanbevelen aan een vriend. Daarnaast hadden ze het gevoel erg bezig te zijn tijdens de sessies en ze vonden Tai Chi een goede hulp bij het beheersen van de schrijnende PTSS symptomen.

Volgens de onderzoekers levert deze studie het bewijs van het nut van Tai Chi voor veteranen met de symptomen van PTSS. "Onze bevindingen geven ook aan dat Tai Chi een veilige fysieke activiteit is geschikt voor mensen met uiteenlopende fysieke mogelijkheden. Gezien onze positieve bevindingen is aanvullend onderzoek nodig om empirisch te evalueren of Tai Chi inderdaad geschikt is als behandeling van PTSS", zegt Barbara Niles, PhD , assistent professor in de psychiatrie aan de Boston University School of Medicine en psycholoog aan het National Center for PTSD - Behavioral Science Division, VA Boston Healthcare System.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links
- Naar de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg korting op supplementenTerug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media