Elektrische pleister veelbelovend bij behandeling PTSS


Onderzoeksteam gaat deze behandeling testen op post-9/11-veteranen om de ‘onzichtbare wonden van de oorlog’ te helen

UNIVERSITY OF CALIFORNIA - LOS ANGELES

Gemiddeld 30 jaar waren verstreken sinds de traumatische gebeurtenissen die ervoor zorgden dat ze depressief, angstig, prikkelbaar en hyperwaakzaam werden en dat ze niet goed konden slapen en vaak nachtmerries hadden.

Maar voor 12 mensen die deelnamen aan een onderzoek geleid door de UCLA – slachtoffers van verkrachting, auto-ongelukken, huiselijk geweld en andere trauma’s – bracht een onopvallende pleister op het voorhoofd aanzienlijke verlichting van posttraumatische stress.

“We hebben het over patiënten voor wie ziekte zo ongeveer een manier van leven was geworden”, zegt Dr. Andrew Leuchter, de hoofdauteur van de studie, hoogleraar psychiatrie en directeur van het Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior van UCLA. “Toch zeiden ze nu ‘Voor het eerst sinds jaren kon ik weer doorslapen’ of ‘Mijn nachtmerries zijn weg’. Het effect was enorm groot.”

Het onderzoek, dat is verschenen in het tijdschrift Neuromodulation : Technology at the Neural Interface en dat werd gepresenteerd op drie wetenschappelijke conferenties, treedt naar buiten met het eerste bewijs dat stimulatie van de trigeminale zenuw (de ‘drielingzenuw’), ofwel TNS, veelbelovend is voor de behandeling van PTSS.
“De meeste patiënten met PTSS hebben wel baat bij bestaande behandelingen, maar de overgrote meerderheid houdt symptomen en lijdt daar jaren aan”, aldus Leuchter. “Dit zou een doorbraak kunnen betekenen voor patiënten die tot nu toe niet voldoende baat hebben bij bestaande behandelingen.”

Op grond van de studie, die voornamelijk is uitgevoerd met vrijwillige burgers, worden nu voor het vervolgonderzoek militaire veteranen gerekruteerd, omdat die nog meer risico lopen op PTSS.

TNS is een nieuwe vorm van neuromodulatie, een type behandeling waarbij externe energiebronnen worden gebruikt om subtiele aanpassingen in de elektrische bedrading van de hersenen te bewerkstelligen – soms met behulp van apparaatjes die worden geïmplanteerd in het lichaam, maar steeds vaker met gebruik van externe apparaten. Deze benadering wint aan populariteit als het gaat om de behandeling van neurologische en psychiatrische aandoeningen die niet goed op medicijnen reageren.

TNS maakt gebruik van stroom van een batterij van 9-volt, die een pleister voedt die op het voorhoofd van de gebruiker wordt geplaatst. Terwijl de persoon slaapt, stuurt de pleister een zwakke stroom naar de schedelzenuwen die door het voorhoofd lopen, waarbij signalen worden verzonden naar delen van de hersenen die zorgen voor regulering van stemming, gedrag en cognitie – waaronder de amygdala en media prefrontale cortex – evenals naar het autonome zenuwstelsel. Voorafgaand onderzoek heeft abnormale activiteit in die gebieden van de hersenen van PTSS-patiënten aangetoond.

“De kans dat er een positieve invloed is op uitputtende ziektes, is met deze elegante en simpele technologie behoorlijk groot”, zegt Dr. Ian Cook, hoofdauteur van de studie. Cook is medeontdekker van TNS aan de UCLA; momenteel is hij werkzaam bij Neurosigma Inc. te Los Angeles, het bedrijf dat licentiehouder van de technologie is en het onderzoek financiert. Neurosigma is al bezig met het op de markt brengen van de technologie in het buitenland en er zijn plannen om het beschikbaar te maken voor patiënten in de VS.

PTSS treft ongeveer 3,5 procent van de bevolking van de VS, maar onder militaire veteraren is het percentage veel hoger. Er wordt geschat dat ongeveer 17 procent van de actieve militairen symptomen ervaart en dat ongeveer 30 procent van de veteranen die terugkeren uit Irak en Afghanistan er symptomen van heeft ervaren.

Getroffenen kunnen vaak moeilijk samenwerken met anderen, hebben problemen met opvoeden van kinderen en het onderhouden van gezonde relaties. Velen proberen situaties te vermijden waarin flashbacks kunnen worden uitgelokt, waardoor ze niet graag bij sociale gelegenheden zijn of hun huis willen verlaten, wat ertoe leidt dat ze geïsoleerd worden. Mensen met de aandoening lopen zes keer zo veel kans om zelfmoord te plegen als gezonde tegenhangers en er is ook een verhoogd risico op huwelijksproblemen of afhaken van school of studie.

De onderzoekers wierven voor deze studie mensen met chronische PTSS en ernstige depressie die al werden behandeld met psychotherapie, medicatie of beide. Ze gingen door met de gebruikelijke behandeling, maar droegen daarnaast de pleister tijdens de slaap, acht uur per nacht. Voor en na de acht weken durende studie, vulden de proefpersonen vragenlijsten in over de ernst van hun symptomen en de mate waarin de aandoening hun werk, ouderschap en sociale leven beïnvloedde.

De ernst van de symptomen van patiënten met PTSS daalde gemiddeld met meer dan 30% en de ernst van hun depressie nam af met gemiddeld meer dan 50%, meldt het onderzoek. Eeen kwart van de deelnemers meldde zelfs dat de symptomen verdwenen. Bovendien zeiden de proefpersonen in het algemeen dat ze zich beter in staat voelden om deel te nemen aan dagelijkse activiteiten.

Voor de volgende fase van het onderzoek is Leuchter bezig om, samen met het VA Greater Los Angeles Healthcare System, 74 veteranen te werven die sinds 9/11 als militair hebben gediend. De helft daarvan zal een echte behandeling ondergaan en de helft krijgt een namaak TNS-pleister, net zoals bij een medicijntest een placebo wordt ingezet. Aan het eind van het onderzoek krijgen deelnemers die de namaakpleister kregen de mogelijkheid om alsnog volgens het echte TNS-systeem te worden behandeld.

De TNS-behandeling is al succesvol gebleken bij behandeling van vormen van epilepsie en depressie die niet op medicijnen reageerden.

“PTSS is één van de onzichtbare wonden van de oorlog”, zegt Cook. “De littekens zitten van binnen, maar die kunnen net zo ondermijnend werken als zichtbare littekens. Het is dus geweldig om een bijdrage te kunnen leveren aan verbetering van het leven van zoveel dappere en moedige mensen die zich opofferingen hebben getroost voor het landsbelang.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats