Pijnstillers zijn gevaarlijker dan we denken


AARHUS UNIVERSITY

In Denemarken worden veel NSAIDs voorgeschreven voor de behandeling van pijnlijke aandoeningen, koorts en ontstekingen. Deze behandeling heeft bijwerkingen zoals het risico op zweren en verhoogde bloeddruk. Een nieuwe studie verzamelde alle onderzoek hierover. Dit toont aan dat geneesmiddelen bij artritis vooral gevaarlijk zijn voor hartpatiënten. Maar ook oudere vormen van artritismedicijnen, die eerder nog niet in de kijker kwamen, lijken gevaarlijk voor het hart.

“Reeds een aantal jaren is bekend dat nieuwere types van NSAID's - gekend als COX-2-remmers - een risico op een hartaanval inhouden. Om deze reden is het aantal van deze nieuwere types NSAID's uit de markt genomen. Wij weten nu ook dat sommige van de oudere NSAID's, in het bijzonder diclofenac, ook geassocieerd worden met een verhoogd risico op een hartaanval en blijkbaar in dezelfde mate het aantal van de types die uit de markt werden genomen", zegt Morten Schmidt , MD en PhD van Aarhus University, die de leiding heeft over het onderzoek.

Hij voegt eraan toe: "Dit is zorgwekkend, omdat deze oudere types van de geneeskunde vaak worden gebruikt in de hele Westerse wereld en in verschillende landen zelfs verkrijgbaar zijn zonder voorschrift."

Elk jaar krijgt meer dan 15 procent van de Westerse bevolking een recept voor NSAIDs. Dit cijfer stijgt met de leeftijd. In Denemarken krijgt zelfs zestig procent van de volwassenen ten minste één recept voor een NSAID binnen een periode van tien jaar. Hartpatiënten zijn geen uitzondering en eerdere studies hebben aangetoond dat veertig procent van de Deense patiënten met hartfalen NSAIDs hadden genomen.

De studie die in samenwerking tussen 14 Europese universiteiten en ziekenhuizen werd uitgevoerd, waaronder een aantal toonaangevende Europese hartspecialisten, is gepubliceerd in het meest prestigieuze blad over hartmedicijnen, het ‘European Heart Journal’.

Nieuwe richtlijnen.

In de studie hebben de wetenschappers het gebruik van NSAID's bij patiënten met hart- en vaatziekten onderzocht. Het onderzoek heeft voor gevolg dat de ‘European Society of Cardiology’ nu voor het eerst een aantal aanbevelingen heeft geformuleerd voor de artsen over de voorzorgen die zij moeten nemen voordat zij pijnstillers voorschrijven aan hun patiënten.

"Als artsen NSAID’s voorschrijven moeten ze in elk individueel geval een grondige evaluatie van het risico op hartcomplicaties en bloedingen uitvoeren. NSAID's zouden alleen over de toonbank mogen verkocht worden met een dringende waarschuwing voor de risico’s. In het algemeen mogen NSAID's niet worden gebruikt bij patiënten die te maken hebben met een hoger risico op hart- en vaatziekten ", zegt één van de auteurs, professor in de cardiologie Christian Torp-Pedersen van de Universiteit van Aalborg, Denemarken.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats