Pijnstiller paracetamol vermindert empathie


Ohio State University

COLUMBUS, Ohio - Bij het nemen van paracetamol om de pijn te verminderen kan ook de empathie verlagen voor zowel de fysieke als sociale pijn die andere mensen ervaren, zegt de nieuwe studie.

Onderzoekers van de Ohio State University vonden dat wanneer de deelnemers paracetamol hadden genomen en nieuws vernamen over het ongeluk van anderen dachten dat deze mensen minder pijn en lijden ervaarden in vergelijking met henzelf.

"Deze bevindingen suggereren dat de pijn van andere mensen minder erg overkomt na het nemen van paracetamol", zegt Dominik Mischkowski, co-auteur van de studie en een voormalige Ph.D. student aan de Ohio State, nu bij de National Institutes of Health.

“Paracetamol kan empathie verminderen en dienen als pijnstiller."

Mischkowski voerde de studie uit met Baldwin Way, assistent professor in de psychologie en lid van het Ohio State Wexner Medical Center’s Institute for Behavioral Medicine Research; en Jennifer Crocker, Ohio Eminent Scholar in Sociale Psychologie en professor in de psychologie aan de Ohio State. Hun resultaten werden online gepubliceerd in het tijdschrift ‘Social Cognitive and Affective Neuroscience’.

Paracetamol - het belangrijkste ingrediënt in de pijnstiller Tylenol - is het meest voorkomend ingrediënt in de Verenigde Staten in meer dan 600 medicijnen, volgens ‘Consumer Healthcare Products Association’.

Elke week maken ongeveer 23 procent van de Amerikaanse volwassenen (ongeveer 52 miljoen mensen) gebruik van een geneesmiddel met paracetamol, volgens CHPA.

In een eerdere studie vonden Way en collega's dat paracetamol joints ook positieve emoties als vreugde kunnen opwekken.

De twee studies suggereren dat er nog veel onderzoek nodig is rond dit populairste ‘over de toog’ ingrediënt in de Verenigde Staten.

"We weten niet waarom paracetamol deze effecten heeft maar het is zorgwekkend," zei Way, senior auteur van de studie.

"Empathie is belangrijk. Als je na het nemen van paracetamol ruzie hebt met je partner suggereert dit onderzoek dat je misschien minder begrip hebt van wat je hebt gedaan."

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats